Gazdaság

71 ezren kattintottak a PSZÁF-ra

Számlánként akár 35-50 ezer forintot is megspórolhatunk egy évben.

Eddig csaknem 71 ezer ügyfél vette igénybe a PSZÁF bankszámla-választó programját – mondta Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője a főhatóság csütörtöki sajtóbeszélgetésén Budapesten.

Az interaktív internetes alkalmazás összehasonlíthatóvá teszi a forint folyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek kondícióit.

Szolnokiné Pap Judit, a felügyelet főosztályvezetője elmondta: a pénzügyi szolgáltatók számlatermékekhez és pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kötődő díjstruktúrája bonyolult, sokszor átláthatatlan, így a bankok ügyfelei számára nehezen összehasonlíthatók az egyes csomagok feltételei, kondíciói. Ez gyakran gátolja a bankváltást és ezzel párhuzamosan a piaci versenyt, holott az idén január 1-jétől bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték hatására a pénzügyi szolgáltatók árazásában a korábbinál jelentősebb eltérések várhatók.

Kifejtette: a már számlával rendelkező mintegy 8,2 millió lakos, illetve az új számlát nyitók számára jelenleg 156 bank, fióktelep és takarékszövetkezet mintegy 700 számlatermékének és 760 bankkártyájának kondíciói váltak összehasonlíthatóvá.

A lakossági bankszámlák esetében igen magas a piaci koncentráció, a fogyasztók 87 százaléka mindössze 12 bank számlaszolgáltatásait veszi igénybe – fűzte hozzá.  

A felügyelet számlaválasztó programja bemutatja a 18 év feletti lakossági ügyfelek számára elérhető forint folyószámlák és betéti bankkártyák, illetve a belföldi forint tranzakciók jellemzőit és hatályos költségeit.

A főosztályvezető kiemelte: ha egy ügyfél a számlavezetési költségek megfelelő összehasonlításával, esetleg a számlaváltással vagy a bankváltással megfelelő időben él, évente számlánként akár 35-50 ezer forintot is megtakaríthat.

Binder István arról is szólt, hogy a PSZÁF korábbi programjai közül a betét- és megtakarításkereső programot, amelyet a felügyelet 2011. június elsején indított, mintegy 883 ezer ügyfél tekintette meg, míg a 2010 áprilisától startoló hitel- és lízingválasztó programot kb. 456 ezer ügyfél vette igénybe eddig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik