Gazdaság

Így válasszon bankszámlát!

pszáf számlaválasztó program (számlaválasztó program)
pszáf számlaválasztó program (számlaválasztó program)

A PSZÁF új online felülete összehasonlíthatóvá teszi a forintfolyószámlák, a betéti bankkártyák és a belföldi forint pénzforgalmi műveletek kondícióit.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a lakossági ügyfelek tájékozódását szeretné segíteni a honlapján pénteken elindított segítő számlaválasztó programmal.

Úgy látják ugyanis, hogy a pénzügyi szolgáltatók számlatermékekhez és pénzforgalmi szolgáltatásokhoz kötődő díjstruktúrája bonyolult, sokszor átláthatatlan, az ügyfelek számára nehezen összehasonlítható. S ez a felügyelet szerint gyakran gátolja a fogyasztók szolgáltatóváltását és a piaci versenyt. S a 2013. január 1-jétől bevezetendő pénzügyi tranzakciós illeték hatására a pénzügyi szolgáltatók árazásában a korábbinál jelentősebb eltérések várhatók – állapították meg.

A már számlával rendelkező 8,2 millió hazai bankszámla-tulajdonos, illetve az új számlanyitók tudatos választásának megkönnyítése és az átláthatóság növelése érdekében indították el tehát a számlaválasztó programot. Ezzel jelenleg 156 bank, fióktelep és takarékszövetkezet mintegy 700 számlatermékének és 760 bankkártyájának kondícióit tudjuk összehasonlítani.

A számlaválasztó a 18 év feletti lakossági ügyfelek számára elérhető forintfolyószámlák és betéti bankkártyák belföldi forint tranzakcióinak jellemzőit és érvényben lévő költségeit mutatja meg. A széles palettából a leggyakrabban használt szolgáltatásokat vették górcső alá. Nem tartalmazza viszont azokat a konstrukciókat, amely csak egy szűk réteget céloznak meg, így például a privát banki szolgáltatásokat. Az internetes alkalmazáshoz a hitelintézetek az aktuális, életben lévő adatokat folyamatosan kötelesek megadni a PSZÁF rendelete alapján.

Az internetes programban a fogyasztók bankolási szokásai alapján 5 különböző ügyfélprofilnál lehet előszűrést végezni.

Ezt követően az alkalmazás háttér-kalkuláció segítségével jeleníti meg és teszi összehasonlíthatóvá az adott ügyfél számlahasználatának havi becsült költségét. A számlahasználat költsége az egyéni számlahasználati szokásoknak és az igénybe vett tranzakcióknak megfelelően testre szabott módon is kalkulálható.

A PSZÁF honlapján változatlanul elérhetők a korábban kifejlesztett hasonló fogyasztói alkalmazások, így a Betét- és megtakarításkereső program, illetve a Hitel- és lízingtermék választó program. Az új számlaválasztó program mellett a PSZÁF által megújított Háztartási költségvetés-számító program is hasznos segítséget nyújthat a háztartások teherviselő képességének, bevételi és kiadási jellemzőinek áttekintésére, a családi költségvetés racionalizálására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik