Gazdaság

Május végéig költhető el a tavalyi pénz

szállodai-szoba (hotelszoba, )
szállodai-szoba (hotelszoba, )

Meghosszabbították a SZÉP-kártyákon lévő összegek felhasználási határidejét. Az üdülési csekknél nem tudunk hasonlóról.

A kormány május 31-ig meghosszabbította a SZÉP-kártyákra 2011-ben feltöltött összegek felhasználásának határidejét – tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az eredeti szabály szerint a kibocsátást követő év végéig volt lehetőség a kártya alszámláin rendelkezésre álló pénz elköltésére.
Tekintettel azonban az idei év végén lejáró és decemberig még fel nem használt elektronikus utalvány nagyságrendjére (mintegy 145 millió forint), a kabinet úgy döntött, hogy a SZÉP-kártya kibocsátását követő második év május 31-ig meghosszabbítja az utalványok beváltási határidejét.
Így a 2011-ben feltöltött összegek idén december 31. helyett 2013. május 31-ig használhatók fel. A 2012-es juttatások pedig 2014. május 31-ig költhetők el szállás- és vendéglátóhelyeken, illetve szabadidő-szolgáltatásra – közölte az NGM.
A tárca közleménye szerint a határidő-hosszabbítással a kormány ösztönzi az előszezon vendégforgalmának növekedését is.
Hozzátették: a szabályozás új eleme, hogy ha a munkavállaló a meghosszabbított határidőn belül sem költi el a SZÉP-kártyára feltöltött keretet, akkor a kibocsátó a lejáratot követő 30 napon belül visszautalja a maradványösszeget a  munkáltatónak, aki dönthet annak további felhasználásáról.

Idén december 31-ig szabtak határidőt a még forgalomban lévő üdülési csekkek elköltésére is, de a hírben nem említik, hogy itt is kitolták volna a felhasználás határidejét. Pedig csekkből még több mint egy milliárd forintnyi volt forgalomban december elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik