Gazdaság

Egy hajszálon múlt Magyarország krumplitermése

Krumpli (Krumpli)
Krumpli (Krumpli)

Lekapcsolták a beteg lengyel krumpliszállítmányt a hatóságok.

A burgonya gyűrűs rothadását okozó baktérium jelenlétét mutatta ki egy októberben lefoglalt szállítmányban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt 100 tonna fertőzött tételt megsemmisítették.

Lengyelországban széleskörűen elterjedt – a Magyarországon azonban nem előforduló – burgonya gyűrűs rothadását okozó Clavibacter michiganensis ssp sepedonicus zárlati státuszú baktériumos betegség. Előfordulása nagy gazdasági kárt jelent a burgonyatermesztésben, mivel nincs ellene védekezési lehetőség. Ezért a NÉBIH szakmai irányításával a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai rendszeresen ellenőrzik a Lengyelországból érkező burgonyatételeket. Ezek az ellenőrzések mindeddig negatív vizsgálati eredménnyel zárultak. Az idei évben azonban a lengyel társhatóság által előzetesen nem engedélyezett szállításokat is felderítettek a szakemberek.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2012. október 5-én, Újfehértón végzett ellenőrzés során vett mintában a NÉBIH megerősítette a baktérium előfordulását, így az addig forgalomba hozatali korlátozás alatt tárolt fertőzött tétel megsemmisítését. Abból kereskedelmi forgalomba semmi sem kerülhetett.

Az esetet követően a NÉBIH NTAI a hazai burgonyatermesztés védelmében elrendelte a Lengyelországból érkező burgonyaküldemények fokozott ellenőrzését, illetve a növényegészségügyi előírásoknak nem megfelelő tételek feltartóztatását és tételes laboratóriumi vizsgálatát. Az ellenőrzés során fertőzöttnek bizonyult tételeket zárolják és megsemmisítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik