Gazdaság

Jön a 300 forintos krumpli!

burgonya (krumpli, )
burgonya (krumpli, )

Az év elejére ennyit is kérhetnek majd a burgonya kilójáért a boltokban a terméktanács szerint, de utána csökkenhet is az ár.

Október közepén még azt mondta lapunknak az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács titkára, Szabó István, hogy a jövő év elején 200-240 forint között lehet majd krumplit venni. Most már a 300 forintos fogyasztói árat sem tartja kizártnak január-februárra.

Bevásárlókosarunkban legolcsóbban 80 forint (a nyíregyházi piacon) és 170 forint között (a győri piacon) lehetett a hétvégén krumplit venni. Budapesten 117 és 148 forint között mérték a legmérsékeltebb áron a zöldség kilóját. De van, ahol már most is 140 és 200 forint között kell fizetni érte.

Szabó István, az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a jelenlegi magas ár a rendkívül száraz, forró és aszályos nyáriidőjárás miatt alakult ki, idén sok ültetvény tönkre is ment. Ahol megőrizték a termést, ez csak nagy költségek árán sikerült, sok helyen 3-4-szer annyit kellett öntözni, mint az elmúlt években, és ez nem olcsó mulatság.

A titkár szerint attól nem kell tartaniuk a fogyasztóknak, hogy elfogy a burgonya. Jelenleg is van jó minőségű, hazai krumpli a tárolókban, és ez januárig, februárig ki is fog tartani, ha pedig a készlet elfogy, akkor külföldről pótolható a hiány.

A terméktanács arra számít, hogy a január-februári magas árak után árcsökkentés következhet be. Az újburgonya ára mindig visszaesik az előző téli magas árhoz képest – mondta Szabó István.

Pár napja Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelő államtitkár nem kívánta kommentálni azokat a sajtóhíreket, melyek szerint 300 forint is lehet a burgonya. Szerinte egyébként nem lesz élelmiszerár-robbanás, csak fokozatos áremelkedés. A tudatosabb élelmiszervásárlással viszont spórolni lehet – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik