Gazdaság

Többen vághatnak bele a lakásvásárlásba

lakás (lakás, ház, cigaretta)
lakás (lakás, ház, cigaretta)

A kamattámogatott hitelek kiterjesztése kedvet csinálhat az ingatlanvásárláshoz. De ez önmagában nem biztos, hogy elég lesz a gyors fellendüléshez.

A kormány bejelentése szerint kedvezőbb feltételeket teremtenének az állami kamattámogatásos lakáshitelek eléréséhez. A Duna House azt vizsgálta, milyen hatással lehet ez a piacra.

Úgy vélik, a most bejelentett változtatások valóban új kapukat nyithatnak, tényleges ingatlanpiaci hatással. Ezt erősítheti a folyamatos kamatvágással járó THM-ek csökkenése is. De vajon milyen új lehetséges lakásvásárlók kerülhetnek így a képbe.

Erről döntött a kormány az államilag kamattámogatott lakáshiteleknél:

A támogatott első 5 évben állandó volna a támogatás mértéke és nem csökkenő intenzitású, a felvehető hitelösszeg is emelkedne (használt lakásnál 6 helyett 10, új lakásnál 10 helyett 15 millió Ft), a használt lakás értékhatása 15-ről 20 millió Ft-ra nőne, ezen felül korszerűsítésre is felhasználható. Továbbá a késedelmes hiteladósokat segítő konstrukciók igénylési határidejét is a jövő év végéig tolnák.

Úgy vélik, a most bejelentett változtatások valóban új kapukat nyithatnak, tényleges ingatlanpiaci hatással. Ezt erősítheti a folyamatos kamatvágással járó THM-ek csökkenése is. De vajon milyen új lehetséges lakásvásárlók kerülhetnek így a képbe?

 

A cég adatai szerint a 2012. III. negyedéves adásvételek jelentős része eddig is belefért a korábbi 15 milliós értékhatárba. A budai vevők 55, a pestiek 78, az agglomerációba költözők 58, és a vidéki vásárlók 85 százaléka legfeljebb 15 millió forintot költött ingatlanvásárlásra ebben az időszakban.

De a 20 millióra emeléssel új, jelentős kört szólíthatnak meg (Budapesten és az agglomerációban a vásárlók 11-17 százaléka került ki ebből a körből, vidéken pedig 8 százalék). Ezek a vásárlók feltehetően a pénzintézetek számára is „kedvesebbek” lesznek, vagyis biztosabb hitel-visszafizetők lehetnek – jegyzi mg a DH.

Mindezeken felül az 5 éves fixált támogatás is tovább bátoríthatja a leendő hitelfelvevőket – folytatja a cég elemzési vezetője, Rutai Gábor. Ugyanis ez az időtáv pszichésen már kívül esik a belátható, tervezhető határokon, illetve a válságból történő kilátásra is sok elemző ezt a távot említi.

Mindezeket együttvéve tehát adhat újabb reményeket a változtatás, de önmagában ez nem lesz elegendő a gyors fellendüléshez. Sokat jelentene esetleg az is, ha módosítanák az eladói nyilatkozatra vonatkozó kitételt, amely arra kötelezi az eladó felet, hogy egy éven belül vásároljon újabb lakást.

Eddig nem sokan éltek vele, ami érthető is

Az ősszel bejelentett és augusztus óta elérhető új hiteltermékek egyelőre nem okoztak áttörést a magánszemélyek ingatlanvásárlásában – állítja Rutai. Bár érzékelhető az érdeklődésben élénkülés, de a tranzakciószámok alakulása egyelőre nem volt pozitív fordulatot.

Ez nem is csoda, hiszen bár a hitelezés az ingatlanpiac egyik mozgatórugója, jelen helyzetben két rendkívül fontos ellenhatás is megfigyelhető. Egyik a lakosság pénzintézetek iránti bizalomvesztése, amelyet a devizahitelezést követő trauma váltott ki. Másrészt a lakosságok megtakarításai is negatív képet mutatnak, vagyis nettó hitel-visszafizetővé váltak a háztartások. Az 5 éves, csökkenő kamattámogatás ugyan jelent átmeneti könnyítést, de nem oldotta meg a kamatkockázat problémáját, amelyet sokak nem vállaltak be. Eddig inkább a puhatolózás és a várakozás jellemezte a vásárlást és hitelfelvételt fontolgatókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik