Gazdaság

Forró kő lett a forint

Menekülnek a forintból a befektetők, zuhanásban a magyar pénz. Akár meg is állhat a kamatcsökkentéssel a jegybank és ismét nőhet a törlesztőrészletünk.

Nem tudott ma reggelre sem szépíteni a forint az euróval szemben a tegnap elszenvedett durva, majdnem kétszázalékos esés után: 290 forintos árfolyam felett is járt az euró reggel. Ez öthavi forintmélypont – állapítja meg a Portfolio.hu. Mindez annak ellenére következett be, hogy az európai és amerikai kereskedelem élénk.

Ma a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kamatdöntő ülésére kerül sor, amelyen a múlt heti piaci várakozások szerint folytatódik a 25 bázispontos mértékű kamatcsökkentési sorozat. Nem zárható azonban ki, hogy látva a forint esését, a testület most megállót fúj átmenetileg, amíg lenyugszanak a forintpiaci kedélyek. Ennek elérésére (többek között) a mai kamatdöntésről szóló közleménnyel és a sajtótájékoztatóval is lehetősége van az MNB-nek –írja a lap.

Utoljára július 25-én volt ilyen gyenge a forint az euróval szemben. A lap elemzése szerint a mozgás intenzitása és jellemzői arra utalnak, hogy nagyon nagy forgalom megy át a piacon.

A forint a svájci frankhoz képest is gyengébb lett, így várhatóan emelkedni fog a devizahitelek törlesztőrészlete – legalábbis azoknak, akik még nem léptek be az árfolyamgátba. Akik beléptek, azoknak „csak” 180 forintos áron számolja el a bank a törlesztőrészletet – a különbözet pedig megy a gyűjtőszámlahitelre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik