Gazdaság

Tudjuk, hogy nem lesz nyugdíjunk

nyugdíj (nyugdíj)
nyugdíj (nyugdíj)

A felnőttek többsége érzi, hogy saját nyugdíjtartalékot kell képeznie, mert nem számíthat az állami rendszerre.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak megőrizték vonzerejüket, továbbra is élvezik a megtakarítók bizalmát – derül ki az ING Nyugdíjpénztár felméréséből. Az önkéntes pénztári tagsággal nem rendelkezők körében végzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 57 százalékának nincs még semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása, s 43 százalékuk kezdett el gyűjteni erre a célra. Mindemellett a válaszadók 53 százaléka úgy gondolja, hogy fontos lenne idős korára saját nyugdíjtartalékot képeznie.

A 45–55 közötti korosztály közel kétharmada tartja nagyon fontosnak, hogy nyugdíjas éveinek anyagi hátteréről maga is gondoskodjon. A nyugdíjhoz közelebb álló korosztályt – a 2020. január 1. előtt nyugdíjba vonulókat – a szabályozó is kiemelten kezeli, pénztári megtakarításaihoz ugyanis magasabb adó-jóváírási limitet rendel, 130 ezer forintos összegben. A 35–45 közötti korosztály közel 55 százaléka tartja fontos célnak a nyugdíjcélú takarékosságot, és még a legfiatalabb korosztály, a 25–35 év közötti válaszadók 45 százaléka is nagy jelentőséget tulajdonít a hosszú távú biztonság érdekében szükséges tartalékképzésnek.

Év végi befizetések

Az időtényező szerepe nagyon fontos a nyugdíj-előtakarékosságban. Minél korábban kezdi meg a tag a rendszeres megtakarításokat, annál több ideje marad a tőkefelhalmozása, annál kisebb havi befizetés mellett tud összegyűjteni egy adott összeget, illetve annál magasabb lehet majd a felhalmozott összeg nagysága, melyet később kamatadó-mentesen elérhet – ajánlja az ING.

A tag az adójóváírásokat is évről évre erre az egyéni számlára irányíthatja, tovább gyarapítva ezzel a megtakarításait. Az év végéhez közeledve jellemzően megnövekednek az eseti befizetések, a tagok ezzel igyekeznek az elérhető adójóváírást is magukénak tudni” – mondja Szalainé Varga Csilla, az ING Nyugdíjpénztár Ellenőrző Bizottságának elnöke.

Az ingatlan a favorit

A nyugdíjcélú megtakarításra alkalmas lehetőségek között az első három helyen az ingatlanvagyon, az életbiztosítási tartalék és az önkéntes pénztári megtakarítás szerepelt a válaszadók körében. A megkérdezettek szerint az önkéntes pénztári felhalmozás legfontosabb előnye a vagyon örökölhetősége (92%), hiszen így a megtakarítás a tag esetleges halála esetén sem vész el, hozzátartozói megkaphatják az egyéni számláján gyűjtött megtakarításokat. Az adójóváírás lehetősége is nagy vonzerőt jelent (92%), jól ismert és hatékony az állami ösztönzés eme formája. Előnyösnek találják még a válaszadók a rendkívül rugalmas tagdíjfizetési lehetőséget (83%), amelynek révén az évtizedek alatt mindig az anyagi lehetőségeikhez mérten fizethetnek be az önkéntes nyugdíjpénztári számlájukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik