Gazdaság

Eldőlt: nem jár nyugdíj és fizetés egyszerre

Az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg a parlament hétfői döntése alapján.

A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a dupla ellátást jövő év április 30-ig kell bejelenteni a nyugdíjfolyósítónak. Július 1-jétől pedig már nem jár a nyugdíj annak, aki mellette dolgozik. Az öregségi nyugdíj szünetelése alatt a dolgozó továbbra is nyugdíjasnak minősül. Ha megszűnik a munkaviszonya, ezt igazolnia kell, és újra kapja a nyugdíját.

Törvénybe iktatták azt is, hogy az ötezresnél népesebb települések adósságát az állam a jövő év első felében részben – 40-70 százalékig – átvállalja.  A nemzetgazdasági tárca salátatörvénye tartalmazza a stabilitási törvény rosszabb makrogazdasági pályához igazítását, a kormány ugyanis a korábbi 2,2 helyett 2,7 százalékos deficitcélt ír elő 2013-ra. A jogszabály emellett módosítja az egyes adóbevételek fővárosi önkormányzat és kerületi önkormányzatok közötti megoszlását. Ennek értelmében – az érintett adónemek esetében – a fővárosi önkormányzat a bevételek 47 százaléka helyett 51 százalékában részesül, míg a kerületi önkormányzatok bevételi aránya 49 százalékra csökken.

Pontosították a tranzakciósilleték-fizetést is, így a visszatérített jutalék- és díjbevételeket nem terheli majd az új teher. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – az országos közutak építtetője – lehetőséget kap arra, hogy egyes önkormányzati beruházásoknál is eljárjon építtetőként. Az online kapcsolatra képes pénztárgép vásárlásához pedig állami támogatás jár majd, de a részleteket külön jogszabály határozza meg.

A salátatörvény rendelkezik arról is, hogy a kisvállalati adó hatálya alá december 1-je és január 15. között lehet bejelentkezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik