Belföld

Egészségtelen választás: nyugdíj vagy fizetés

orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )
orvosi köpeny (orvosi köpeny, orvos, egészségügy, )

Minden negyedik orvos szögre akaszthatja a fehér köpenyét júliusban – írja a Népszabadság.

Az intézményvezetők legszörnyűbb rémálmai valósulnak meg, ha a parlament úgy dönt, egészségügyi közalkalmazott sem dolgozhat nyugdíj mellett. Októberben az egészségügyért felelős államtitkárság úgy nyilatkozott, hogy felmentést kaptak az úgynevezett „nyugdíj vagy fizetés” szabály alól, de az Országgyűlés honlapjára a hét végén kikerült javaslatban ennek nincs nyoma. Júliustól főszabályként az általános öregségi nyugdíjkorhatár elérésével megszűnik a foglalkoztatott jogviszonya, hivatali érdekből lehet külön engedéllyel 70 éves korig dolgozni – emlékeztet a lap.

A dupla juttatás tilalma miatt a nyugdíjas dolgozó továbbfoglalkoztatásakor nem kaphat egyszerre fizetést és nyugdíjat. A tiltás a már parlament előtt lévő módosító javaslatban meghatározott jogviszonyban állókra terjed ki, és – a kormány tagjainak kivételével – nem vonatkozik a választott és kinevezett közjogi tisztségviselőkre, valamint a munkaviszony keretében foglalkoztatottakra.

Az új szabály miatt egyik napról a másikra minden negyedik orvos akaszthatja szögre a fehér köpenyét, akár teljes intézmények lehetetlenülhetnek el, már nemcsak az ügyelet megszervezése, de a napi munkára sem lesz elég ember. A betegek még hosszabb várólistákra, utazásra kényszerülnek. A szakrendelőkben a legrosszabb a helyzet, az ott dolgozó orvosok 70 százaléka nyugdíjas korú.

Alkotmányosan aggályosnak ítéli a tervezett intézkedést a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, aki szerint a döntéssel szerzett jog sérül, ráadásul visszamenőleg. A teljes életükön át nyomott bérért dolgozó orvosok megalázóan kevés pénzzel mennek nyugdíjba, azért kényszerülnek rá a munkára. Bélteczki János közölte: ha végképp élhetetlenné válik a magyar egészségügy az orvosoknak, úgy segítenek nekik elhelyezkedni külföldön.

A Magyar Kórházszövetség elnöke közölte: az egészségügybe inkább többletmunkaerőt kell biztosítani, mintsem olyan rendelkezéseket hozni, amelyek tovább nehezítik a betegellátást. Rácz Jenő szerint a szabály elfogadását gyors felmérésnek kell követnie, mert már most is orvoshiány van, és lesznek majd szolgáltatók, amelyek egyik napról a másikra nem tudnak beteget fogadni – írja a Népszabadság.

Mint korábban megírtuk az új szabály 20 ezer orvost és ápolót érinthet, ha ők inkább a pihenést választják, lemondva a fizetésükről, nem lesznek hajlandóak dolgozni, akkor az eddig tapasztalt szakemberhiány soha nem látott méreteket ölt. Ez az egészségügyi ellátás teljes összeomlásával fenyegethet. 6800 háziorvos közül jelenleg körülbelül 1500-an dolgoznak a nyugdíjkorhatáron túl, és ha „ezeket az embereket nyugdíjba kényszerítik, akkor azzal az egész alapellátást bedöntik”.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár idén júniusban egyszer már nemet mondott egy Matolcsy-reformra. Akkor a 62 év feletti közalkalmazottak kötelező nyugdíjazásáról jelentette ki, hogy az „nem megvalósítható”. Kiállt azért, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse az intézkedés. Hangsúlyozta: a 62 évesnél idősebb közszolgák kötelező nyugdíjba vonulása azonnal bedöntené az egészségügyet, mivel az körülbelül ötezer orvost érintene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik