Gazdaság

Sokba kerülhet az új fehér csekk

fehér csekk (fehér csekk, )
fehér csekk (fehér csekk, )

Mivel nem érvényesíthetőek rá a készpénz-átutalási szabályok, a közszolgáltatóknak a fehér csekk költségét is le kellene nyelniük, csakúgy, mint a csoportos beszedését.

A Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők szerint több probléma is felmerülhet a Magyar Posta által a napokban bevezetett fehér csekknél (ami a sárga csekkeket váltaná). Az új készpénz-átutalási megbízásoknál a bankokat kikapcsolták az ügyeletekből. A megoldás a posta szerint jóval olcsóbb, mint a sárga csekk, melynél egyébként nemrégiben jelentettek be 22 százalékos díjemelést.

Egyes vélemények szerint miután a fehér csekk teljesen új konstrukció, ezért erre nem lehet alkalmazni a hagyományos készpénz-átutalási megbízásokra vonatkozó szabályokat. Ennek megfelelően a közszolgáltatók díjképleteiben továbbra is csak a hagyományos sárga csekk díja érvényesülhet. Ez pedig azt jelenti, hogy a fehér csekkek költségeit a szolgáltatók nem jeleníthetik meg semmilyen díjukban. Hasonló problémával küszködnek a közszolgáltatók akkor, amikor a sárga csekk költségének harmadába-negyedébe kerülő csoportos beszedést ajánlják az ügyfeleiknek. Ennek költségét ugyanis csak akkor tudják átvállalni a szolgáltatók, ha azt (saját bevételük terhére) külön kedvezményként nyújtják. Hasonló lehet a helyzet a fehér csekkel is.

Hírek szerint a posta a fehér csekkre való átállást amúgy is megnehezíti a szolgáltató partnereknek. Számos esetben ugyanis az átállás feltétele, hogy az adott szolgáltató a küldeményforgalmát a jövőben is a postánál bonyolítsa le. Jövőre megszűnik a Magyar Posta monopolhelyzete. A liberalizációra a jelek szerint ezzel az árukapcsolással is készül a szervezet – írja a Napi.

Az illetékáthárítással is gondok lehetnek. A lap információi szerint a sárga csekk költségeinek jelentős emelése kapcsán a PSZÁF át fogja tekinti, hogy a díjemelés mennyiben van összefüggésben a postára is kirótt tranzakciós illeték bevezetésével. Más kérdés, hogy a jogszabályalkotók a posta esetében is hibát vétettek. Így rá nem vonatkozik a maximum hatezer forintos illetéksapka – jegyzi meg a lap.

Egy korábbi cikkük után az NGM egyszer már módosíttatta a jogszabályt, s így a hiteltörlesztésre azóta már érvényes az illetékfizetési felső határ, amely az eredeti javaslatból kimaradt – emlékeztetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik