Gazdaság

Holnap eldőlhet, emelik-e a minimálbért

De már ma kiderülhet, mi a kormány álláspontja ebben a kérdésben.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai plenáris ülésén ismerhetik meg az érdekképviseletek a kormány álláspontját a jövő évi kötelező bérelemek emeléséről – írta a Napi Gazdaság. Eddig ugyanis hiába egyeztetett több körben is a VKF a témában, a kormány nevében tárgyaló nemzetgazdasági tárca nem közölt konkrétumot az elképzelésekről.

A lap úgy tudja, kormánydöntés egyelőre nem született a kötelező minimálbér emeléséről, erre várhatóan a szerdai kormányülésen kerülhet sor. A Munka törvénykönyve alapján emellett a kabinetnek még a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanáccsal is egyeztetnie kell. De ha nem sikerül megegyezni, a kormány maga is dönthet ebben a kérdésben.

Az MSZOSZ már korábban közölte: legalább az inflációval megegyező mértékű (5,2 százalékos) kell hogy legyen a minimálbér- és garantált bérminimum-emelés. Ennél kevesebbet nem tudnak elfogadni.

A vállalkozói oldal viszont legfeljebb 2,6 százalékos emelést tart elfogadhatónak a minimálbérnél és a bérminimumnál. Az is felmerült azonban, hogy a hat legkritikusabb helyzetű ágazatban − a kereskedelem, vendéglátás, ruha- és bőripar, mezőgazdaság és élelmiszer-feldolgozás – legyen 5,2 százalékos emelés, de csak jövő év közepétől (és nem visszamenőlegesen).

A cikkben megemlítik: érdekes helyzetet jelent, hogy a parlament előbb fogadta el a 2013-as költségvetést, mint hogy megállapodás vagy döntés született volna a jövő évre érvényes minimálbérről és garantált bérminimumról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik