Gazdaság

Csak nyúlfarknyit emelkedne a minimálbér

bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )
bankautomata (bankautomata, pénzfelvét, )

A minimálbér bruttóban kevesebb, mint 2500 forinttal, a bérminimum pedig 2800 forinttal emelkedhet, ha a munkáltatókon múlik. A szakszervezetek nem elégedettek az ajánlattal.

Hétfőn ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF), amelyen a jövő évi bérekről cseréltek véleményt az oldalak.
Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: a munkaadók mindkét kötelező bérelemnél maximum 2,6 százalékos emelést tartanának elfogadhatónak, és ezen álláspontjukat ismertették a hétfői ülésen.

Ez azt jelentené, hogy a minimálbér bruttó 93 ezer forint helyett 95 418 forint lehet, ami nettóban mindössze 1584 forint pluszt jelenthet. A kötelező bérminimum pedig a jelenlegi brtuttó 108 ezer forint helyett 110 800 forintra jönne ki, ami nettóban 1834 forint pluszt jelentene. (Családi adókedvezménnyel itt most nem számoltunk.)

A szakszervezeti oldal ennél magasabb emelést szeretne, legalább a várható infláció mértékével megegyezőt.

A tárgyalások jövő hétfőn folytatódnak. Zs. Szőke Zoltán szerint, ha akkor sem lesz megállapodás, akkor a kormány határozza majd meg a minimálbért.

Korábban már többféle elképzelés napvilágot látott arról, hogy mennyi legyen a legkisebb bér jövőre: a nulla emeléstől a 115 ezer forintig terjedt a skála.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik