Gazdaság

Az OECD szerint is túl vagyunk a nehezén

Túllendült a konjunkturális mélyponton a magyar gazdaság – ez derült ki a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) friss előrejelzéséből. A Magyarországra vonatkozó mutató már második hónapja jelez javuló tendenciát, tehát úgy tűnik, Matolcsy Györgynek tényleg van oka a derűlátásra.

A mutató a gazdaság hosszú távú növekedési trendjét jelzi. Szeptemberben még csak kissé, az augusztusi 98,94 pontos mélypontról 98,98 pontra javult a mutató értéke. Októberben azonban már markánsabban, 0,1 ponttal 99,08 pontra emelkedett. A 100 pont alatti értékek azt jelentik, hogy a hosszú távú átlagnál lassabb növekedésre van kilátás, míg a 100 pont feletti értékek ennél gyorsabb növekedést vetítenek előre.

A hazai mutató augusztusban érte el a legmélyebb pontját, azt megelőzően hat hónapon át romlott a magyar gazdasági konjunktúra.

A havonta publikált mutató 6-9 hónappal előre jelzi a reálgazdasági ciklusban várható változásokat. Kiszámításakor az üzleti megrendelések és készletek  állományváltozását, egyes pénzpiaci mutatókat, így a részvényárfolyamokat, az üzleti hangulat változását, illetve a  kulcsfontosságú ágazatok adatait veszik figyelembe.

A Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett adatok szerint a magyar bruttó hazai termék 1,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedében az előző év hasonló időszakához képest. Piaci és kormányzati szakemberek szerint a magyar gazdaság 2013 második felében kerülhet ismét növekedési pályára.

A kormány 0,9 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik