Gazdaság

Varga: 3 százalék alatt lesz idén a hiány

varga-mihaly(210x140)(2).jpg (varga mihály, )
varga-mihaly(210x140)(2).jpg (varga mihály, )

Úgy tűnik, 2,7-2,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt teljesít idén a kormány - mondta Varga Mihály, hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője a Joint Venture Szövetség rendezvényén úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól úgy lehet kikerülni, ha három egymást követő évben is 3 százalék alatt van az államháztartási hiány.

A kormány ezért nem tehet mást, mint, hogy jövőre is teljesíti a három százalék alatti hiánycélját – tette hozzá. A magyar kormány hiánycélja – az októberben bejelentett intézkedéssorozat értelmében – az idén és 2013-ban is a bruttó hazai termék 2,7 százaléka.

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyar hatóságok, illetve az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között hivatalos tárgyalások jelenleg nincsenek, egyeztetések vannak, és ezeken az egyezetéseken a növekedés beindítása a legfontosabb kérdés. Varga Mihály, a magyar tárgyalódelegáció vezetője úgy fogalmazott: az IMF szakértői elismerik a kormány hiánycsökkentés érdekében tett lépéseit, de szkeptikusak a növekedési kilátásokat illetően.

Mint mondta, az Országgyűlés a jövő héten dönt a költségvetés elfogadásáról, majd az EU és az IMF értékelni fogja a költségvetést. Ezt követően folytatódhatnak az egyeztetések, az IMF delegációja pedig januárban Magyarországra érkezhet, hiszen a 2008-as hitelprogram keretében országlátogatást tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik