Gazdaság

Ahol tényleg megállt az ingatlanpiac

Eladó lakás (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)
Eladó lakás (eladó lakás, ingatlan, ingatlanpiac)

Budapesten a 2007-es ingatlanforgalom mindössze negyven százaléka realizálódott tavaly, s a megyékben is szinte kivétel nélkül jókora visszaesés volt. Vas megye az egyetlen, ahol nőtt az adásvételek száma.

A Duna House legutóbbi két elemzésében azt nézte meg, hogy a válság előtti szinthez képest hol cserélt gazdát a legkevesebb ingatlan. Budapesten minden kerületben mínuszos volt a 2007-es szinthez képest az ingatlan adás-vételek száma. Egy kivétellel az összes kerületben kevesebb, mint feleannyi lakás cserélt gazdát 2011-ben, mint 2007-ben. Az ötödik kerület volt az egyetlen, amely 50 százalék feletti eredményt ért el, annak ellenére is, hogy tavaly az ottani ingatlanok mindössze 2 százaléka cserélt gazdát.

A legnagyobb veszteséget a pesti külső kerületek és a főváros déli szektora szenvedte el. Közülük is a 17.  kerületben zuhant meg a leginkább az ingatlan adás-vétel: a korábbi forgalomnak mindössze 23 százaléka realizálódott náluk tavaly (itt is csak az ingatlanok 2 százaléka cserélt gazdát).

2007-ben még Budapest vezette az országos listát, a 900 ezres lakásállomány 7 százalékát adták-vették. Komárom-Esztergom megye volt 6 százalékkal a második, Somogy és Fejér pedig 5-5 százalékkal követte. Tavaly viszont a fővárosban a dobogós kerületekben (hetedik, hatodik és nyolcadik) is mindössze a lakások 4 százaléka cserélt gazdát, s az országos összehasonlításban első helyezett Győr-Moson-Sopronban is csak 3 százalékos volt az arány. Ebből is látszik, mennyire megzuhant az ingatlanpiac.

Az országos rangsorban 2011-re a főváros a második helyre csúszott (2,7 százalékkal), a 2007-ben még második Komárom-Esztergom megye pedig eltűnt a top 5-ből, sőt lecsúszott az alsó harmadba.

Országos szinten igen szembetűnő még a nyugati megyék piacnyerése. Ezen belül is (a 2007-ben utolsó helyen végzett) Vas megye a legnagyobb nyertes, mivel másfélszer akkora ingatlanforgalmat bonyolított 2011-ben, mint 2007-ben. S egyben az egyetlen olyan megye volt, amelyben növekedett az adás-vételek száma ebben az időszakban. Ez egyébként annyit jelent, hogy a megyében 2007-ben 1300, 2011-ben pedig 2000 körüli ingatlantranzakció történt. Abszolút értékben elég csekély szám, de az ingatlanállományhoz és a többi megyéhez viszonyítva így is kiemelkedő.

Győr-Moson-Sopron mellett Szabolcs-Szatmár-Bereg tudta még a korábbi piacát 70 százalék fölött megtartani, nem úgy, mint Budapest, amely a korábbi forgalmának csupán 40 százalékát teljesítette.

A legnagyobb vesztes azonban Komárom-Esztergom, amely 125 ezres lakásállománnyal rendelkezik. 2007-ben még ebből 7800 cserélt gazdát, 2011-re ez a szám negyedére, 2000 alá csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik