Gazdaság

Harmadával olcsóbban lehet családi házat venni

eladó ház (eladó ingatlan)
eladó ház (eladó ingatlan)

Az ár még mindig nagyon alacsony, a kínálat széles, de az idén már több ház cserélt gazdát, mint az utóbbi években. Jól járhatnak, akik eddig halasztották a vásárlást.

Óriási változás figyelhető meg a családi házak ingatlanpiacán a válság előtti 2008-as és az idei év összehasonlításában. Az árak már olyan alacsonyak, hogy idén meglendült a piacuk. – állítja a Duna House elemzése.

A 2000-es évek elején indult forinthitelboom a szocpollal és az állami kamattámogatással kiegészítve az újlakás-piac és ezen belül a családi házépítések fénykora is volt. Építkeztek és új építésű házat vásároltak sokan, akik megtehették, márpedig széles volt azok köre, akiknek a szabályozások és a banki kockázati étvágy lehetőséget teremtett.

A válság azonban sokak családi házas álmát tette tönkre, hiszen nemcsak a fenntartás drágult, az esetlegesen megnövekedett bejárási költség lett egyre megterhelőbb, hanem a hiteltörlesztők is súlyosabb terhet jelentettek az egyre drágulóbb gazdasági környezetben. Akik pedig mindezt devizahitelből finanszírozták a 2000-es évek második hitelhullámában, még rosszabbul jártak.

Mindennek következtében sokan gondolták úgy, hogy a ház eladásával és egy kisebb, fenntarthatóbb lakásba költözéssel sok tehertől megszabadulhatnak. Megnőtt tehát a kínálat és ez nem kedvez az eladóknak. Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője a számokba is beavat.

Harmadával jobb áron lehet most házat venni, mint 2008-ban

2008-ban, – vagyis a válság előtt közvetlenül – a használt családi házakat országos átlagban 23 millió forintért vásárolták a vevők. Az átlagos ingatlanméret 123 négyzetméter volt, vagyis a négyzetméterár 186 ezer Ft körül alakult. A következő években azonban rendre csökkentek az éves négyzetméter átlagárak és a vásárlók is beérték az egyre kisebb méretekkel. 2012-ben már az országos átlagár 19 százalékkal volt kisebb, mint 2008-ban és a vevők is beérték 12 százalékkal kisebb mérettel, hiszen az idei átlag 108 négyzetméter.


Eladó ház CsengerenFotó: MTI / Balázs Attila

A két érték változása drámai hatást mutat, hiszen az idei országos átlagár alig haladja meg a 16 millió forintot a 2008-as 23-hoz képest. Vagyis harmadával kevesebbért vásárolnak most a vevők használt házat.

Már élénkül a kereslet

Az összes adásvételi tranzakció 17-19 százalékát tették ki a családi házat vásárlók az elmúlt években, idén azonban ez 22 százalékra emelkedett, ez nagyjából 18 ezer vásárlást jelent. A házvásárlási csúcs ebben az évben tavasszal volt, annak ellenére, hogy a végtörlesztés inkább az év első hónapjait nyomta meg, ha a teljes piacot nézzük.

A 2012-es családi házas tranzakciók 15 százalékát hozta a főváros. Itt az átlag vásárlási érték persze magasabb (24 millió forint), mint az országos, az átlagméret azonban nem sokkal nagyobb (110 négyzetméter).

Lassan emelkednek az árak is

A lakások ára a Duna House árindexe szerint túl van a mélyponton, sőt a idei 3. negyedév 1 százalékos emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Bár családi házakról nehézkes – és nem is megszokott – árindexet készíteni, a megnövekedett idei vásárlási arány azt jelzi, hogy a várakozások szerint a családi házak esetében is hasonló lehet a helyzet.

Jól járhatnak tehát azok, akik az elmúlt 3 évben nem kapkodták el a vásárlást, holott mondjuk a családi körülményeik indokolták volna. A családi házak idei kínálata nekik kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik