Gazdaság

Na ide lenne érdemes születni

2013-ban Svájcba lesz a legjobb születni, de Ausztráliában, Norvégiában és Svédországban is jó esélyekkel indulnak jövőre az újszülöttek – derül ki egy friss felmérésből, amelyet a Pénzcentrum.hu tett közzé. Magyarország a középmezőnyben szerepel, bár legtöbb szomszédunk megelőz minket.

Az Economist Intelligence Unit kutatócég „Hova szülessünk 2013-ban” elnevezésű toplistája szerint a legjobb tipp Svájc: az alpesi állam gazdasági fejlettsége vitathatatlan, s a lista készítői szerint az ország hosszú távon magas színvonalú életkörülményeket tud nyújtani állampolgárainak. Hasonlóan pozitívak a kilátások a második helyen szereplő Ausztráliában és a harmadik helyezett Norvégiában is. Az európai államok közül előkelő helyen szerepelnek a skandináv országok (Svédország a 4., Dánia az 5., Finnország a 11.), Hollandia, Írország és Belgium is.

Magyarország a lista középmezőnyében, a 46. helyen szerepel (a szintén 46. helyen található Horvátországgal együtt). Régiós társaink ugyanakkor megelőznek minket: Ausztria a 13., Csehország a 28., Szlovénia a 32., Lengyelország a 33., Szlovákia a 35. helyen található. Érdekes, hogy megelőz minket Kuba, Kolumbia, Peru, Chile, Venezuela és Mexikó is.

A felmérés azt nézi, hogy különböző hosszú távú prognózisok szerint az egyes országokban milyenek a kilátások az életminőség, a jólét, a közszolgáltatások, a közintézményekbe vetett bizalom szempontjából. A felmérés készítői az egyes (leginkább gazdasági) mutatók alapján azt vizsgálják, hogy a világ országai milyen mértékben biztosítják, biztosíthatják a biztonságos és virágzó élet lehetőségét a következő években, évtizedekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik