Gazdaság

A gödör mélyén toporog a magyar gazdaság

A Világgazdaság mutatószáma szerint továbbra sem tudott lendületet venni a magyar gazdaság, ám úgy tűnik, megállt a zsugorodás. Az előző év azonos hónapjához képest novemberben még jelentős, 1,39 százalékos visszaesés látható, azonban októberhez viszonyítva 0,02 százalékkal emelkedett a Gyorsulási Irányadó (GYIA).

A lap szerint a gazdaság már a második egymást követő hónapban mutat stagnálást, illetve hajszálnyi emelkedést hó/hó alapon. Novemberben a GYIA tíz részindexe közül kettő csökkentette, hét növelte a mutatószámot, míg egy semlegesen hatott rá.

Az öt pénzügyi részindex közül az Ifo-index csökkenése és a reálkamat növekedése negatívan hatott a GYIA-ra. A pénzkínálat növekedése, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének reálértéken számolt emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú kötvények közötti különbség csökkenése kedvezően hatott.

Pozitív fejlemény még, hogy a reálkeresetek növekedtek, a fogyasztási hitelek állománya emelkedett, a munkakeresés átlagos időtartama pedig csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. Az ipari termelés volumenbővülése szintén örvendetes fejlemény.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik