Gazdaság

Új csalások terjednek az interneten, vigyázzon!

internet-bankkártya (internet, bankkártya, )
internet-bankkártya (internet, bankkártya, )

Állatok örökbefogadásával, szuperolcsó kütyükkel és használt autókkal nyúlják le az óvatlanok pénzét.

Az internetes kereskedelem piacrésze Magyarországon szinte hónapról hónapra nő, és karácsony előtt különösen magas szokott lenni. Sokan rendelnek külföldről is árut, ami azonban nem mindig kockázatmentes – derül ki az Európai Fogyasztói Központ közleményéből.

Az Európai Uniós tagállamokban, valamint Norvégiában és Izlandon működő fogyasztói központokat tömörítő hálózathoz 2010-ben és 2011-ben körülbelül évi 17 ezer panasz érkezett az internetes vásárlással kapcsolatban. A legtöbbször az volt a gond, hogy a megrendelt terméket egyszerűen meg se kapta a fogyasztó, vagy ha megkapta, akkor hibás vagy más módon nem megfelelő volt. És előfordult helytelen árfeltüntetéssel, megtévesztő kereskedelmi gyakorlattal, fizetéssel vagy csalással kapcsolatos panasz is.

A Központ szerint az alábbiak alapján lehet a csalárd, csaló és a fogyasztók megkárosítását célzó kereskedői magatartást felismerni:

– A túlságosan kedvező áron, a piaci ár töredékéért eladásra kínált számítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeknél, mobilkészülékeknél, valamint márkás ruházati termékeknél gyakran előfordul, hogy a vételár előzetes megfizetése ellenére a kiszállítás nem történik meg, vagy rossz minőségű, hamis terméket kap a fogyasztó.

–  A külföldről történő használtautó-vásárlásánál van, hogy az eladó a fogyasztó bizalmának növelése érdekében egy függetlennek tűnő szállítmányozó céget ajánl az ügylet teljesítésére, azonban utóbb kiderül, hogy az eladó és a szállítmányozó a fogyasztó megkárosítása érdekében összedolgoznak.

– Új típusú csalásként jelent meg Európában a gazdájuk elhalálozása miatt árván maradt házikedvencek ingyenes örökbefogadásának lehetősége. A csalók a gyanútlan örökbefogadótól az állatok elszállításáért, a reptéren való gondozásért és az állatorvosi ellátásáért előzetesen pénzt kérnek, de az állat soha nem érkezik a címzetthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik