Gazdaság

Az Ön bankkártyájának is tudjuk a PIN-kódját!

Az emberek ötöde bután védi bankkártyáját, ne legyen Ön is köztük! Hat jó tanács.

Nagyjából minden tizedik ember az 1-2-3-4 számsort választja PIN-kódnak – derült ki az amerikai Data Genetics elemzéséből. Minden ötödik ember négy – könnyen kitalálható – kód közül választja ki a saját PIN-kódját, hiába, hogy 10 ezer kombináció állna rendelkezésükre.

A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott, mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a szervezet. Az első 1234 kombinációt az 1111, a 0000 és a 1212 követi, aztán jönnek a más számjegyek négyes ismétléséből fakadó, és a vélhetően születési évet takaró 19-kezdetű PIN-ek. A legkevésbé népszerű kód a 8068: ezt tízezer kártyahasználóból alig nyolcan választották.

Adódik a kérdés: ha egyszer ennyire sérülékenyek a négyjegyű kódok, miért nem lettek hat vagy nyolc számjegy hosszúak? A szakértők szerint nincs rá szükség. Egyrészt még mindig tízezer a négyhez az esély, hogy egy adott bankkártyát a legnépszerűbb kódok egyike védi. „Az ATM-ek többsége három sikertelen kísérlet után zárolja a kártyákat, így szintén nagyon kicsi az esély, hogy találgatással hozzáférjenek bankszámlánkhoz a lopott vagy elvesztett kártya segítségével” – mondja Kárpáti Balázs.

Az ügyfelek kártyáinak ellopásánál és a PIN-kódok találgatásánál ráadásul sokkal kifizetődőbbnek találják a csalók a kártyák adatainak ellopását vagy az ATM-készülékek megbabrálását. „Ezért is fordítanak az ATM-üzemeltető cégek és a pénzintézetek nagyobb figyelmet a készülékek és környezetük biztonsági szintjének emelésére” – teszi hozzá a vezérigazgató. Ilyen biztonsági intézkedés például a pénzkiadó automaták környékének kamerás megfigyelése, a működés valós idejű monitoringja, illetve a berendezések sűrű személyes ellenőrzése.

HAT JÓ TANÁCS A BIZTONSÁGOS BANKKÁRTYAHASZNÁLATHOZ

  1. Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött – egyébként véletlenül generált – kódot!
  2. A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen, és ne adjuk ki másnak!
  3. Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  4. Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  5. Mielőtt készpénzfelvételre használnánk bankkártyánkat, mindig nézzük meg az ATM-et. A tapasztalatok alapján elsősorban a bankjegykiadó nyílás környékét szokták átalakítani csalók, ennek ellenőrzésére érdemes külön figyelmet fordítani. Ha bármilyen külső beavatkozásra utaló jelet látunk, jelentsük azt a berendezésen található telefonszámon, és keressünk másik automatát!
  6. Jelentősen csökkenthető a biztonsági kockázat, ha a bankfiókok előterében található ATM-eket használjuk. Amennyiben ezt a lehetőséget választjuk, mindig ellenőrizzük a beléptető rendszer kártyaolvasóját, előfordul ugyanis, hogy a bankkártyák adatait már itt megpróbálják megszerezni. Ha bármilyen gyanús változást tapasztalatunk a leolvasón – kidudorodást, ránézésre oda nem illő elektronikus eszközt –, inkább válasszunk másik ATM-et.

Csökkenthetjük a kockázatot, ha olyan „másodlagos” bankkártyát használunk a bejutásra, amelyen nem tartunk nagyobb összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik