Belföld

Kényszerszünet a pécsi egyetemen

Csak a betegellátásban érintett létesítményei és a kollégiumai lesznek nyitva december 22. és január 4. között a Pécsi Tudományegyetemen. Így spórol az intézmény.

A PTE keddi közleménye szerint erre az időszakra szabadságra küldik azokat a dolgozókat, akiknek a munkája nem érinti a betegellátási és ügyeleti feladatokat. A tervezett vizsgákat azonban megtartják a felnőttképzési kar épületében és a Tudásközpontban.

Az egyetem indoklása szerint a költségvetését érintő 720 millió forintos év végi zárolás miatt rendelték el a kényszerszünetet. De így is csak a zárolt pénz 5-10 százaléka takarítható meg. A többit a folyamatban lévő beruházások, felújítások leállításával, a karbantartási költségek minimalizálásával és a beszerzések átütemezésével próbálják kigazdálkodni.

Létszámleépítés nem szerepel a zároláshoz kapcsolódó intézkedési tervek között.

A PTE már korábban jelezte, hogy a takarékosság jegyében fontolgatja szénszünet bevezetését is. Hasonló döntést hozott vagy tervez a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Károly Róbert Főiskola is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik