Gazdaság

Bukik az OTP is Magyarország leminősítésén

otp bank (otp, )
otp bank (otp, )

A magyar bankok már fizetik az állam hiteltelenségének az árát.

Leminősítette kedden az OTP Bankot és az OTP Jelzálogbankot a Standard & Poor’s, a magyar államadós-osztályzatok múlt heti rontásával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban bejelentette, hogy „BB plusz”-ról egy fokozattal „BB”-re rontotta a két hitelintézet hosszú futamú osztályzatát, a rövid távú „B” osztályzatot ugyanakkor megerősítette.

Az új OTP-besorolások kilátása stabil. A Standard & Poor’s pénteken ugyanilyen lépéseket jelentett be a magyar államadós-osztályzatokra is.

Nem sokkal később az Eximbankot is leminősítette a cég, s a magyar államadós-besorolással azonos minősítéssel látta el: “„B/B” hosszú, illetve rövid távú deviza- és forintadósság-kibocsátói osztályzatot állapított meg, stabil kilátással.

Ezért tekintik azonosnak

Az S&P véleménye szerint az új Eximbank-osztályzat és a péntek óta érvényes magyar szuverén besorolás azonosságát az indokolja, hogy a magyar kormány „szinte bizonyosan” időben és elégséges támogatásban részesítené a bankot pénzügyi problémák esetén.

A Standard & Poor’s szerint – az állami kötődésű szervezetekre megállapított, saját besorolási kritériumai alapján – az Eximbank „kritikus” jelentőségű szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és kereskedelemfüggőségére. Emellett az Eximbank „integráns” módon kötődik a magyar kormányhoz, tekintettel a kizárólagos állami tulajdonlásra, és a bank kötelezettségeire vonatkozó, törvényben meghatározott, visszavonhatatlan állami garanciára.

Új devizakötvényt akarnak

Az új adóskockázati besorolás hátterében – elemzők szerint – azok a médiaértesülések állhatnak, amelyek arról szólnak, hogy az Eximbank új devizakötvény-programról egyeztet befektetőkkel. Piaci értesülések szerint az Eximbank legfeljebb 2 milliárd eurónyi középlejáratú kötvényt bocsátana ki egy új program keretében, s a társaság befektetői találkozókon népszerűsíti majd az értékpapírt.

Az Eximbank a program lebonyolításával hírügynökségi értesülések szerint a Jefferies International befektetési bankot bízta meg. A befektetői találkozókat a Jefferies és a Deutsche Bank segítségével szervezi a magyar bank.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik