Gazdaság

Devizahiteleseknek fájhat a leminősítés

lakáshitel (lakáshitel)
lakáshitel (lakáshitel)

Lavinát indíthat el Magyarország leminősítése. Növekedhetnek a lakossági terhek.

A Standard & Poor’s amerikai hitelminősítő pénteken a „befektetésre nem javasolt” kategóriában is tovább rontotta hazánk besorolását. Vagyis úgy látják: egyre kevésbé jó adós az ország. A Blikknek nyilatkozó szakember szerint idén újabb leminősítés jöhet: a két másik vezető cég közül a Fitch is hasonló döntést hozhat. A leminősítést a hitelesek érezhetik meg, nemcsak az állam, hanem a devizaadósok is – vélekedett a Blikknek Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Mint mondta: most viszonylag könnyen lehet pénzhez jutni, de ha fordul a kocka, a hitelezők jobban megnézik, kinek adnak kölcsön. Ezért a rosszabb besorolás nagyobb kamatokat jelentene, s a forint is gyengülne. Így az euró árfolyama könnyen a 300 forintos határ közelébe kerülhetne, amivel átlagosan 5-6 százalékkal nőhet a devizaadósok törlesztése is.

Mi lehet a leminősítések konkrét hatása?

Nő az országkockázat. Ez azt jelenti, hogy a hazai bankok drágábban jutnak forrásokhoz, amit áthárítanak majd az adósaikra. Növekednek tehát a terhei lakosságnak, a vállalatoknak, az államadósság dráguló finanszírozása miatt az államnak (minthogy az állam mi vagyunk, végső soron megint a lakosságnak).

Ez magával vonja a forinteszközök népszerűtlenné válását, a forint gyengülését, aminek nyilvánvalóan a jegybank a kamat megemelésével igyekszik gátat szabni.  Egy ilyen helyzetben növekedésről álmodni sem lehet, a munkanélküliség nő, a kényszerű megszorítások miatt nő a szociális és politikai feszültség is – írta lapunk egy korábbi elemzésében.

Londoni elemzők szerint ugyanakkor továbbra is valószínűsíthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa újabb negyed százalékpontos kamatcsökkentéssel folytatja az enyhítési ciklust keddi ülésén. A döntés ezúttal erősen függ majd a Standard & Poor’s által péntek este bejelentett leminősítés hétfői és keddi piaci reakciójától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik