Gazdaság

A legnagyobbak sem ússzák meg a közműadót

matolcsy györgy (ingyenes, )
matolcsy györgy (ingyenes, )

Elfogadta az Országgyűlés kedden Matolcsy György javaslatát, így a legnagyobbak sem mentesülnek a közműadó megfizetése alól.

A képviselők 220 igen, 32 nem és 1 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá a javaslatot, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közműadó alól a földgázszállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek. A nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat.

A Népszabadság hétfői cikke szerint a változtatással a korábban várt 30 milliárd forint helyett ennek duplája is befolyhat évente a költségvetésbe.

A januártól kivetett új adó mértéke több mint egy forint lesz centinként. A földgázszállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító – azaz a Földgázszállító Zrt. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. – tulajdonában lévő vezetékek a fideszes Dióssi Csaba módosító javaslatának elfogadásával mentesült az adó hatálya alól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik