Belföld

Balog elárulta: ezt tervezi a kormány

balog zoltán (balog zoltán, )
balog zoltán (balog zoltán, )

Gúr Nándor (MSZP) a következőket kérdezte: „Miért teszi tönkre a kormány a fogyatékos foglalkoztatás korábbi eredményeit? Mit tervez még a kormány?”

Az írásbeli kérdésekre Balog Zoltán válaszolt. Az emberi erőforrások minisztere emlékeztette a szocialista képviselőt, hogy kormányzati pozícióban még ők is tudták, „a rokkantnyugdíj rendszerét át kell alakítani”. A rokkantsági felülvizsgálatra jelentkező új belépőknek már nem rokkantsági nyugdíjat, hanem vagy rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátást állapítanak meg – tette hozzá a miniszter.

Balog Zoltán elmondta, a napokban lépett hatályba a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatók akkreditációjáról, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról szóló rendelet, amellyel a támogatások hatékonyabbá, átláthatóbbá válnak.

A megváltozott munkaképességű emberek képzettségének és egészségi állapotának megfelelő munkavégzés feltételei javulnak, a tartós vagy a nyílt munkaerőpiacra való visszavezetés, azaz tranzitfoglalkoztatás révén. A támogatás mértéke minden támogatott szervezetnél azonos lesz, így ezzel a rendelettel megszűnik a szocialisták által felállított rendszer, melyben az egyes szervezeteket kivételezett helyzetbe hozták.

A miniszter szerint a foglalkozási rehabilitáció támogatásának bővülését jelenti a Rehabilitációs kártyával foglalkoztatottak után járó kedvezmény. Ez alapján a munkáltató a minimálbér kétszeresének megfelelő munkabér után 27 százalékos járulékkedvezményt vehet igénybe 2012. január 1-jétől. Az átalakítás azt eredményezi, hogy a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának rendszere megnyugtatóan és kiszámíthatóan működik – zárta válaszát Balog Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik