Gazdaság

Marha jól járhat a hétvégén, ha húst vesz

Ha kicsit feltöltené a fagyasztót hússal, akkor jó döntés lehet most bevásárolnia. Az egyik budapesti piacon ugyanis az összes népszerű húsféle jóval olcsóbban kapható, mint eddig, vagy máshol.

E heti bevásárlókosarunkba a savanyú káposztáé lesz a főszerep. De addig is nézzük, hogyan alakultak az árak. Ami feltűnő, hogy az általunk vizsgált összes piacon és a budapesti bevásárlóközpontokban is olcsóbb lett a narancs. Van ahol csak 30 forinttal, de van ahol kétszázzal. Nyíregyházán például fele áron kapható, mint a múlt héten.

Lehet, hogy ez már a Mikulás-ünnepi felkészülés előszele? Azt nem tudjuk, jövő héten, vagy két hét múlva mennyibe fog kerülni, de végül is két hétig eláll. Szóval, aki nemcsak csokit akar adni a gyerekeinek, akár most hétvégén is megveheti.

A szintén csomagba való földimogyoró ára 980 és 1200 forint között mozog. Budapesten a Lehel téri piacon a legolcsóbb (igaz, a hipermarketes árak itt nincsenek meg, s lehet, hogy ezeken a helyeken még olcsóbb).

Aki pedig húst venne a fővárosban, annak most a Fővám téri csarnokba lesz érdemes mennie: ott a sertés, a csirke és a marha ára is jól lement a hétvégére. Ami egyben azt is jelenti, hogy itt kapni most legolcsóbban.


Kattintson a táblázatra a nagyobb méretért!

A káposzta most került be a táblázatba, ezzel kapcsolatban az az érdekes, ami nem látszik, de mi utána néztünk: tavaly ilyenkor a budapesti és a vidéki piacokon is még 98 forintért adták a fejes kilóját. Most meg a fővárosi árusok a duplája körüli árat kérnek. A savanyú káposzta ára ennyire nem szállt el, de kicsivel az is drágább lehet.

Ettől jó a savanyú káposzta

A Vecsési Savanyítók Baráti Körének képviselőjét kérdeztük, mi a jó savanyú káposzta titka. Pável Béla szerint először is maga a káposzta. Legyen szép világoszöld, nagyfejű, kicsi torzsával. A helybéli savanyítók csak a káposzta egy részét termelik meg Vecsésen, a többit Magyarországról, illetve külföldről szerzik be (a holland például jól eláll). A káposztaszüretnek egyébként mostanában van vége. Aztán jön a gyalulás, szigorúan másfél milliméteres szeletekre, jó hosszú szálúra. A savanyítás pedig nem három hétig tart, hanem 1-2 hónap erjedés kell ahhoz, hogy jó minőségű legyen a végeredmény. Akkor jó, ha enyhén savanykás, édeskés, a színe világossárgás-zöldes, a szelete hosszú szálú, vékony.

S persze nem dolgozzák fel egyszerre az egész termést. Az is külön művészet, hogy a savanyító egész évben tudjon friss árut adni. Ezért télre például földdel vagy kukoricacsuhával takarják le a készletet, s mindig csak annyit vesznek fel belőle, amennyi éppen kell. A hűtőház ugyanis drága lenne. A kitakarással-betakarással járó munka meg ingyen van: ha kell, nagymamától unokáig mindenki káposztázik.

Az aszály egyébként a káposztatermést is csökkentette (kevés helyen tudtak locsolni Magyarországon), így a korábbi évek 15-30 forintja helyett az idén 60 forint körüli áron tudják csak beszerezni az alapanyagot. Emiatt a savanyított káposzta ára is úgy 20 százalékkal drágább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik