Gazdaság

Ön Matolcsynak adja az euróit?

euró (euró, nyugdíj, )
euró (euró, nyugdíj, )

Most kerül a piacra az euró-államkötvény.

Holnaptól lehet vásárolni a lakosságnak szánt új euró-államkötvényt. A Prémium Euró Magyar Államkötvény nevű, hároméves futamidejű, változó kamatozású kötvényt 200 millió euró értékben várhatóan egy éven át, jövő november 20-ig forgalmazzák – derül ki az ÁKK honlapján.

A kötvények 2015. december 21-én járnak le, és félévente, júniusban és decemberben fizetnek majd az Európai Unió inflációját – az európai statisztikai hivatal, az Eurostat által közzétett harmonizált fogyasztói árindexet (HICP) – 2,5 százalékponttal meghaladó éves kamatot.

Az első, 2013. június 21-én végződő kamatperiódusra a kamat évi 5,1 százalék lesz – derült ki. A kötvényt elsősorban a lakosságnak szánják, de intézményi befektetők és külföldiek is vásárolhatják.

Az adósságcsapda

Az államnak jövő év első felében jelentős méretű – több mint kétezermilliárd forintnyi – hitelt kell majd törlesztenie, főként devizában. Az, ha a háztartások kölcsönadnák ehhez eurójukat, kevésbé tenné az aktuális piaci viszonyoktól függővé azt, hogy milyen feltételekkel tud az állam új hitelt felvenni a régi kiváltására.

Különösen, mivel egyelőre úgy tűnik, nem siet megállapodni az IMF-fel a kormányzat, mint a Bloomberg által megkérdezett elemzők vélik.

Ugyanakkor az ország nettó adóssága egyre nő, attól függetlenül, hogy a bruttó adósságállomány az MNB mai előrejelzése szerint szeptember végére már 77 százalékra csökkent.

Érdemes venni?

Az állam által ígért kamat egyébként viszonylag jónak számít, feltéve, hogy valóban ki is tudja fizetni. Ha eurót szeretnénk befektetni, akkor általában 2-3 százalék közötti EBKM-mel lehet a PSZÁF betétkalkulátora szerint elhelyezni, az állam által kínált kamat így kimondottan magasnak számít. Ugyanakkor van olyan bank, amely 5,2 százalékot fizet már 3 hónapos euróbetétre, igaz, azután kell árfolyamnyereség-adót fizetni. Íme egy korábbi cikkünk arról, kinek, mikor érdemes állampapírt vennie.

Volt érdeklődés

Az eddigi tapasztalatok alapján mindenesetre optimista lehet az államadósságot kezelő szervezet. Októberben a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 868,4 milliárdra emelkedett, mivel újabb 60,6 milliárd forintotnyit adtak el.

Ennek zöme kamatozó kincstárjegy volt, ám 16 milliárdot tett ki az inflációkövető prémium államkötvény is. Ez utóbbi új generációja lesz holnaptól az euróalapú prémium államkötvény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik