Gazdaság

Már nem kell annyira a pénzünk a bankoknak

OTP-bank(210x140)(1).jpg (OTP, ATM, bank)
OTP-bank(210x140)(1).jpg (OTP, ATM, bank)

Még az inflációt se követi a betéti kamatok zöme.

Tömegesen csökkentették a bankok a lekötött betétek kamatait az elmúlt napokban, követve a jegybank múlt keddi kamatvágását – írja az Azénpénzem.hu című blog. A blog szerint a megtakarításokért egyre gyérebb verseny folyik. A bankok már a hosszabb lekötést sem díjazzák, mivel további kamatmérséklésre számítanak.

Úgy tűnik 4,5-5 százalékos alapkamatra készülnek a bankok a jelenlegi 6,25 százalék helyett, s ennek megfelelően csökkentik a betétekre fizetett kamatokat. Emiatt meg fog szűnni az az eddigi banki gyakorlat, hogy a hosszabb pénzlekötésre magasabb kamatot kínálnak – írja a blog.

A CIB Bank például tegnaptól drasztikusan, 7,25 százalékról 6 százalékra csökkentette az akciós, egyéves lekötésre adott kamatát, pedig szeptember elején még 8 százalékkal akciózott. És ez a bank még a legjobban fizetők közt van. A Budapest Bank, a Grántibank, a K&H, az Unicredit és Volksbank is kevesebbet hajlandó csak adni a pénzünkért. „Noha a többi pénzintézet még nem lépett, nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk: ez hamarosan bekövetkezik” – írja a blog.

Csak néhányan állják az inflációt

Rossz hír a megtakarítóknak, hogy miközben az MNB előrejelzése szerint az átlagos infláció 2013-ban 5 százalék lesz, már most alig találni 6 százalék fölötti kamatot egy éves lekötésre. Pedig ha az infláció 5 százalék, akkor legalább 6 százalékos kamatra van szükség ahhoz, hogy az adó levonása után elmondhassuk, a pénzünknél vagyunk, az nem romlott, igaz nem is tettünk szert reálhozamra.

Egy évre most a legtöbbet, 8 százalékot az AXA és az Erste Bank ad, de csak új pénzre. A Magnet Banknál 7,5 százalékot kap a régi ügyfél is. A kiemelkedő ajánlatok eltűntek a rövidebb lekötések közül is, csak az Unicredit 8,5 százalékát, a Volksbank 8,25 százalékát, a K&H és az AXA 8 százalékát találta a blog 2 hónapos lekötésre. Ezt azonban csak új pénzre adják.

Az állam felé hajtják a népet

Nem csoda, hogy a csökkenő banki kamatok mellett egyre nagyobb szerep jut az állampapíroknak, hiszen például az inflációkövető, Prémium Magyar Államkötvény 9,5 százalékot fizet. Igaz, itt 2015-ig vagy 2017-ig kell nélkülözni a pénzt, ha pedig hamarabb szükség lenne rá, akkor az aktuális napi árfolyam befolyásolja, hogy mennyi is a tényleges hozam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik