Gazdaság

Lélegeztetőgépen az ingatlanpiac

eladó ház (eladó ingatlan)
eladó ház (eladó ingatlan)

A GKI felmérése szerint az irodapiac és az üzleti felhasználású ingatlanpiac katasztrofális állapotban van, a lakáspiac viszont mintha egy cseppet éledezne. További árcsökkenést valószínűsítenek.

A fővárosi irodapiacon semmi sem változott: a gyakorlatilag leálló fejlesztések mellett a felhalmozódott jelentős területű kihasználatlan területet próbálja „megemészteni” a piac, egyelőre kevés sikerrel. A válaszadó ingatlanos cégek nem érzékelik, hogy mérséklődne az üresedés. A fővárosi irodák kihasználtsága 71 és 78 százalék közötti.

A vidéki régiókban viszont kissé javult ez a mutató az előző felméréshez képest. Kelet-Magyarországon az áprilisi 65 százalékos kihasználtság 67 százalékra, Nyugat-Magyarországon a 64 százalékos mutató 66 százalékra nőtt. Az országos átlag lényegében stagnált.

Az üzlethelyiség-piacot tavaly még derűlátás jellemezte (keresleti és kínálati oldalról is), de a jelenlegi nagymértékű pesszimizmusra a felmérés történetében még nem volt példa.

A logisztikai ingatlanpiacon a fejlesztések 2011-ben – némi bővítési tevékenység mellett – csaknem teljesen leálltak, és ez a negatív folyamat 2012-ben is folytatódott. A kiadatlan terület nagysága országos szinten elérheti a 600 ezer négyzetmétert, ami a fejlesztési döntéseket vélhetően még jó időre jegeli.

Azonban úgy tűnik, a bérlői aktivitás éledezik, leginkább a fővárosban és az agglomerációban. A felmérés résztvevői szerint az üzleti ingatlanok bérleti díjai a következő 12 hónapban várhatóan kismértékben lefelé változhatnak. A raktár- és a telekpiaci várakozások sem javultak.

Lakáspiac

A magyarországi lakáspiac megítélése 2012 októberében – a fél évvel korábbihoz képest – lényegében nem változott. Az ingatlanos cégek a következő 12 hónapban a maihoz képest a nyugati régióban némi javulást, a fővárosban és a keleti országrészben változatlan helyzetet várnak.

Budapesten csak a nem zöldövezeti budai részeken valamint az észak-pesti panellakások esetében érezhető, hogy javultak a várakozások.

A lakosságnál a lakásfelújítást és korszerűsítést biztosan tervezők, mind az ezt valószínűsítők aránya növekedést jelez az előző (nagyon nyomott) negyedévhez képest. Az új építésű lakásoknál a válaszadók szerint a következő 12 hónapban az árak várhatóan már nem vagy csak alig csökkennek tovább. A használt ingatlanoknál viszont várhatóan folytatódik az árcsökkenés.

A válaszadók legnagyobb része – a kelet-magyarországi panelek kivételével – a következő 12 hónapban stagnáló árakat vár. De a további árcsökkenésre számítók aránya így is minden szegmensben számottevő.

A közeljövőben a bérlők és bérbeadók várhatóan tovább alkudoznak, de az „erő” a legtöbb esetben a bérlők oldalán állhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik