Gazdaság

A villanyszámlánál is adnának ártámogatást a nagycsaládosoknak

szamla(960x640)(2).jpg (számla)
szamla(960x640)(2).jpg (számla)

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) javasolja, hogy a nagycsaládosokra vonatkozó gázártámogatást terjesszék ki a villamosenergia-fogyasztásra is.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a kormány szándéka a rezsiköltségek megállítása. Felidézte, hogy 2002 és 2010 között a gáz 195 százalékkal, az áram 90 százalékkal, a víz 87 százalékkal drágult. Ezt a folyamatot meg kell állítani, és a rászorulók részére megoldást kell találni – szögezte le a kereszténydemokrata politikus.

Aradszki András országgyűlési képviselő kifejtette: a villamosenergia-ellátásról szóló törvény és a hozzá kapcsolódó ármegállapítást rögzítő kormányrendelet nem ismeri a nagycsaládosok kedvezményes kategóriáját. Azt látják – jelezte -, hogy a szabályozás ma mennyiségi kvótát tartalmaz, ami azonban további kedvezménnyel nem egészül ki a nagycsaládosoknál.

Hozzátette: azt is javasolják, hogy a gázszolgáltatást fogyasztói közösségben igénybe vevő, szociálisan rászorulókra is terjesszék ki a jelenleg mennyiségi alapon meghatározott és a nagycsaládosoknál alkalmazott árkedvezményt. A javaslatnak ez a része elsősorban azokra a rászorulókra vonatkozna, akik társasházban élnek, és ott kazánon keresztül fűtik a lakásokat.

Indítványaik kormányzati hatáskörbe tartozó jogi aktust igényelnek – jegyezte meg a politikus, aki kitért arra is, nem mondanak le arról a törvényjavaslatukról sem, amely az előre fizetős órák elterjesztését célozza.

Harrach Péter kérdésre válaszolva elmondta: javaslataik százezres nagyságrendben érintik a családokat. A várható költségigény kiszámítása szerinte a kormány feladata.

A nagycsaládos gázártámogatás igénylését egyébként nemrégiben egyszerűsítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik