Gazdaság

Újratermelődhet az önkormányzatok adóssága

Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)
Orban-Viktor(960x640)(10).jpg (Orbán Viktor)

Az ÁSZ szerint nem elég elengedni az önkormányzatok adósságát, hanem meg is kellene előzni az újratermelődést.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégen jelentette be, hogy az ötezernél kisebb lakosságú települések adósságát teljes mértékben, a nagyobb településekét pedig részben átvállalja az állam. Ami nyilván nagy segítség az önkormányzatoknak. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ennél tovább kellene lépni, különben újratermelődhet az adósság.

Indokolt az adósságrendezési szabályozás átdolgozása

A számvevőszék a 2007-2010-es időszakban vizsgálta az önkormányzatok pénzügyi helyzetét. Azt tapasztalták, hogy az adósságot eredményező kötelezettségvállalást korlátozó központi szabályozás nem töltötte be a funkcióját. Az önkormányzatok a pénzügyi kapacitásukat meghaladó mértékű kötelezettséget vállaltak. Ezért a számvevőszék szerint indokolt az adósságrendezési szabályozás átdolgozása.

Olyan stabilizációs programokat kell kidolgozni, amelyek figyelembe veszik az egyes önkormányzatok sajátosságait, és lehetővé teszik az eljárás során megteremtett pénzügyi egyensúly hosszú távú fenntarthatóságát.

Az ÁSZ egyébként a pénzügyi egyensúlyi helyzet javítására javaslatokat is tett. Ezekben külön kezelték a pénzügyi egyensúly azonnali helyreállítását igénylő önkormányzatokat, a középtávú intézkedést igénylőket, valamint azokat az önkormányzatokat, amelyeknél a pénzügyi egyensúly rövid és középtávon is biztosított, így annak megőrzéséről hosszú távon kell gondoskodni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik