Gazdaság

Adócsalók a pácban

adó (adózás, )
adó (adózás, )

Újfajta vizsgálatokkal többfrontos támadást indított az adóhatóság a fiktív, illetve nem tisztességes szándékkal alapított cégek ellen – írja a napi.hu.

Jelentősen szigorítottak az adóellenőrzésen, az új eljárásoknak köszönhetően már több ezer fikítv céget szűrt ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Már a cégek alapításánál, az adóregisztrációs eljárással igyekszik kiszűrni a NAV a rosszhiszeműeket – olvasható Napi Gazdaság internetes oldalán. Ez azt jelenti, hogy mielőtt adószámot adnának, ellenőrzik azt, aki kérte. Ha gyanúsnak minősítik, akkor meg sem kezdheti a működését a társaság. Az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy ez nem akadályozza a cégalapítást, eddig ezernél kevesebb a visszadobott ügyek száma.

Lehetőség van arra is, ha a társasághoz köthető cégek, magánszemélyek múltja okot ad a gyanúra, hogy legfeljebb egy évre fokozott adóhatósági felügyelet alá vonják. Idén több mint ezer esetben döntött e módszer mellett a NAV.

Az újonnan alapított cégeket is ellenőrzik, de jelentősen kevesebbet: eddig a cégek egyötödét, idén pedig az egytizedét keresték meg. A megszűnő és átalakuló társaságokat is fokozott figyelemmel kíséri a hatóság.

Az elvégzett kockázatelemzések tanúsága szerint a több társaságot is alapító vállalkozók gyakran ugyanazon tevékenység végzésére hozzák létre cégeiket; gyakori a kiterjedt, olykor egymásba érő céghálózatok előfordulása.

Megváltoztatták az elhatárolt veszteségek kezelését is, továbbra is alkalmazható, de csak az adóalap felét teheti ki. Erre azért volt szükség, mert a veszteséges cégekkel egyesülve le lehetett nullázni az adóalapot. Ez ma már csak akkor lehetséges, ha az új cég ugyanazt a tevékenységet folytatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik