Gazdaság

A devizahitelek egy százalékát fizették ki

ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)
ház-pénz-mérlegen (ház és pénz mérlegen)

Kicsit kevésbé vagyunk eladósodva.

Negyvenmilliárd forintnyi adósságtól szabadultak meg szeptemberben a magyar háztartások a Magyar Nemzeti Bank legújabb kimutatása szerint. Ebben a hónapban ugyanis 62 milliárd forintnyi devizahitel járt le, s „csak” 22 milliárd forint értékben vett fel új forinthiteleket a lakosság.

A változások egy része a késedelmes devizahitelek forintra váltására vezethető vissza.

Az állam által előírt kötelező átváltási programban június, július és augusztus folyamán 25,3 milliárd forint értékű késedelmes devizahitelt váltottak át forinthitelre a bankok, s az összeg 25 százalékát a hitelintézetek elengedték, így csak 20 milliárd forintnyi új forinthitel jelent meg az átváltások nyomán.

Szeptemberben már csak önkéntesen – a bank által kínált feltételekkel – lehetett forintra váltani a devizahiteleket. A jegybank becslése szerint ekkor 20 milliárd forintnál is több devizás szerződést cseréltek le az emberek forinthitelre. (A forinthitelek állományát növelik az árfolyamgáthoz kapcsolódó gyűjtőszámlahitelek is.)

Az adósságaik kifizetése miatt a lakossági betétállomány 11 milliárd forinttal csökkent. Érdekes mód a felszámolt betétek majdnem fele – 4,7 milliárd forint – devizabetét volt.

Magyarországon ma a lakosság adósságának több mint felét teszik ki a devizahitelek, amelyeknek állománya összesen 4045 milliárd forint. A magyar háztartások újra nettó megtakarítók, vagyis szeptember végén körülbelül 200 milliárd forinttal több lakossági betétet tartott nyilván a jegybank, mint amennyi hitelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik