Gazdaság

Így csökkentheti tízezrekkel banki költségeit

bank (bank, ügyfél)
bank (bank, ügyfél)

Öt év alatt akár 100 ezer forintot is spórolhat, ha megkeresi a bankolási szokásainak megfelelő banki csomagot – ígéri a Biztosítás.hu, amely egy új, banki díjakat összehasonlító szolgáltatással állt elő, Bankszámlaváltás néven.

Öt év alatt akár 100 ezer forintot is spórolhat, ha megkeresi a bankolási szokásainak megfelelő banki csomagot – ígéri a Biztosítás.hu, amely egy új, banki díjakat összehasonlító szolgáltatással állt elő, Bankszámlaváltás néven.

Az történik a banki folyószámla-vezetésnél, mint ami az elmúlt évtizedben a kötelező biztosításoknál történt – véli Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője. 2003-ban Magyarországon még 130 milliárd forintot költöttek az emberek egy évben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra, míg tavaly már csak 80 milliárdot. A 9 millió lakossági folyószámlából álló piacon szerinte az új szolgáltatással legalább 60 milliárd forintot lehet majd spórolni.

„A banki piac megérett az összehasonlításra” – fogalmazott egy mai sajtótájékoztatón. A 12 vezető bank 70 számlacsomagját összevetve azt látták: évi 4000 forintos összköltségtől akár 100 ezer forintig is terjedhet ugyanarra az ügyfélre kiszámlázott díj, attól függően, hogy melyik banknál bankol. Számításaik szerint átlagosan évi 15-20 ezer forintot takaríthatnak majd meg az ügyfelek.

A  Biztositas.hu-n 15 kérdést tesz fel a rendszer a bankolási szokásokra vonatkozóan, azok alapján ajánlja fel a legolcsóbb csomagokat, feltüntetve az adott bank fiókjainak számát és országos hálózatának méretét.

Banki összehasonlító rendszerek egyébként ma is léteznek, ilyen például a Bankráció.hu és a Bankometer.hu, továbbá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is kínál ilyen szolgáltatást. A Biztosítás.hu-n  azonban kezdeményezni is lehet a váltást (amelyet a kiválasztott új bank bonyolít le a szokásos rendszerben). Kevesen tudnak róla, de elvben az új bankot meg lehet kérni arra is, hogy egy egyszerűsített eljárás keretében meghatalmazással elintézze a beállított állandó utalásokat vagy csoportos beszedéseket az új számlára, s a munkaadónál is jelezheti, hogy már máshová kell utalni.

A Biztosítás.hu szolgáltatása az ügyfeleknek díjmentes, és a Startlap Biztosítás Rovatában is elérhető. A bankszámlaváltást megkönnyítő kérdőívet pedig megtalálja akkor is, ha a két cég közös szolgáltatási oldalára kattint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik