Gazdaság

Kötelező biztosítás: hihetetlen, de tovább csökkentek a díjak!

Az idei kgfb-váltásnál például azok nyerhetnek, akik online kötik át a biztosításukat, kármentesek, budapestiek vagy vidékiek, közszolgák vagy más biztosítást is kötnek. Ők akár a jövő évi biztosítási adót is megúszhatják.

A Hír24 azt valószínűsítette, hogy csökkenni fognak a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási díjak, de voltak olyan előzetes nyilatkozatok is, amelyek a díjak kis mértékű emeléséről szóltak. A ma hajnalban megjelent tarifák minket igazoltak: a legtöbb biztosító ismét engedett díjaiból.

A Biztosítás.hu internetes alkuszi portál elemzéséből azt is megtudhatjuk: ha a kötelező mellett most novemberben lakás és CASCO biztosításainkat is újrakötjük, egy időre elkerülhetjük a januártól kivetésre kerülő újabb adóterheket.

Online jóval olcsóbb lehet!

Továbbra is jól járnak majd azok, akik a szerződéseiket az interneten keresztül kötik át, illetve azok is, akik eddig kármentesen autóztak. A tavalyi kampányt megnyerő UNIQA Biztosító például közel 50 százalékosra növeli elektronikus kommunikációs kedvezményét.

A SIGNAL Biztosító pedig az online megkötésre kerülő szerződéseket díjazza 20 százalék extra engedménnyel. A két évvel ezelőtti kampánynyerő K&H pedig 25 százalék pluszkedvezményt ad a legtöbb kármentes ügyfélnek.

Budapesti és vidéki autós is nyerhet a váltással

Budapest környéki és a vidéki autótulajdonosoknak több biztosító is jelentősen csökkenti díjait. Az AEGON-nál és Unionnál például a budapesti agglomerációban lakók 5-15 százalékkal kell hogy kevesebbet fizessenek, a Wáberer Hungária (korábbi: Wabard) pedig vidéken ad 10 százalékkal alacsonyabb árat.

A közszolgákért folytatott éles versenybe is beszáll a KÖBE, amely 15 százalékra növeli kedvezményét ebben a szegmensben.

Ingyenes bónuszbiztosítás?

A már hagyományosan kedvező árú termékek mellett az autósok új szolgáltatásokkal is találkozhatnak a kampányban. A Wáberer például ingyenes bónuszbiztosítást vezet be kötelezője mellé.

Ezzel az üzembentartók idáig egyedülálló módon biztosíthatják bónuszfokozatuk megőrzését arra az esetre, ha járművüket más sofőr (például a gyermekük) vezeti, és eközben kárt okoz.

Ha mást is biztosítunk, jókora lehet a kedvezmény

A kötelező biztosítások 5-10 százalékos díjcsökkenése mellett az akár 30-60 százalékosra is felkúszó lakás- és CASCO biztosítási engedmények lehetnek még népszerűek a kampányban.

A most lakás- és CASCO biztosításokat kötő ügyfelek ugyanis a kedvező díjon megkötött lakás- és CASCO biztosításaikkal elkerülhetik a januártól bevezetésre kerülő 15 százalékos CASCO és 10 százalékos lakásbiztosítások után fizetendő adók miatti díjemelkedéseket. Ezen szerződések díjai ugyanis egy évig nem változtathatóak majd a biztosítók részéről, vagyis megmarad a kedvező díjuk.

Bankszámlacsomag-váltással is egybe lehet kötni

Szintén újdonság, hogy a 4 millió autós mellett a kampány a 9 millió hazai bankszámla tulajdonosának is kínál jelentős megtakarítási lehetőséget, akik a kampányban néhány perc alatt ellenőrizhetik majd bankszámlájuk díját, és átlagosan várhatóan 15-20 ezer forintot megtakarítva egyszerűen válthatnak kedvezőbb számlacsomagra a Biztositas.hu-n.

Félmilliónál többen válthatnak

Továbbra is kedvező díjakra számíthatnak tehát az autósok, akik november 1-je és november 30. között választják ki, melyik biztosítót szeretnék maguknak 2013-ban. Ezúttal is új adók és új termékek fűszerezik a versenyt, de a díjak lefelé tartó tendenciája úgy tűnik idén sem fog megtörni.

A Biztosítás.hu szerint a kampányban várhatóan jóval félmilliónál több váltóra lehet számítani, és ha az autóhasználat csökkenése a jelenlegi éves 5 százalékos ütemet tartja a jövőben, a kötelező díjának csökkenése is tovább folytatódhat.

A 2013. január 1-jétől alkalmazandó díjtarifákat az idén utoljára kell meghirdetniük a biztosítóknak két országos napilapban (a Napi Gazdaságban és a Magyar Hírlapban) is. Ezenkívül a saját honlapjukon és ügyfélszolgálati irodáikban is kötelesek október 30-ig közzétenni az új díjakat, melyek egyébként a Magyar Biztosítók Szövetségének honlapjára is felkerülnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik