Gazdaság

Adókedvezmény kaphatnánk a betegségbiztosításra

Az egészségpénztári számláról lehetne fizetni a betegségbiztosítások díját, ami adókedvezményt jelentene a magánszemélyeknek. Céges oldalról közelítve: a betegségbiztosítás akár leválthatja a cafeteriát is.

Az azénpenzem.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy az egészségpénztárakról szóló törvény kiegészítését szorgalmazza Papcsák Ferenc, a Fidesz képviselője. A javaslat szerint az önkéntes egészségpénztárakból kiegészítő szolgáltatásként betegségbiztosítási díjat lehetne fizetni. De mi is lenne ennek a jelentősége?

Magánbefizetéseknél jelentene kedvezményt

Jelenleg a magánszemélyek egészségpénztári befizetését az állam támogatja. Az egészségpénztáraknál az egyéni befizetésekre jelenleg 20 százalékos, legfeljebb évi 100 ezer (a 2020. előtt nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer) forintnyi szja-kedvezmény vehető igénybe. További 10 százalékos extra adókedvezményt kaphat mindenki, aki pénzét egészségpénztári számláján két évre leköti. A számláról a közvetlen hozzátartozók is költhetnek, a rajta levő pénz pedig örökölhető.

A betegségbiztosításnál azonban nincs ilyen kedvezmény.

Ha tehát az egészségpénztárból lehetne fizetni a betegségbiztosítás díját, akkor ezáltal – áttételesen, az egészségpénztári befizetéseinken keresztül – a betegségbiztosításra is kaphatnánk szja-visszatérítést.

Céges befizetéseknél

A munkáltatók az idén béren kívüli juttatásként kedvezményes (30,94 százalékos) adóteher mellett legfeljebb a minimálbér 30 százalékáig (27,9 ezer forintig) fizethetnek havonta a dolgozóik egészségpénztári számláira.

Újdonság volt, hogy az idei évtől a munkáltatók adómentes juttatásként adhatták dolgozóiknak a visszavásárlási értékkel nem rendelkező egészségbiztosítást. S ugyanígy betegségbiztosítást is adómentesen fizethettek a dolgozóiknak.

Ilyenformán annak nem sok értelme lenne, hogy a munkáltató a 30,94 százalékos adóteher mellett az egészségpénztári számlára fizessen be, hogy aztán onnan lehessen betegségbiztosítási díjat fizetni.  Hiszen ha rögtön betegségbiztosítást fizet a dolgozónak, azt adómentesen teheti meg.

A betegségbiztosítás leválthatja a cafeteriát?

Jövőre az előzetes bejelentés szerint a béren kívüli juttatásokat a jelenlegi 10 helyett 27 százalék eho terhelné.  Ez azt jelentené, hogy 30,94 százalékról 51,14 százalékra emelkedne az adóteher az összes juttatásra (jelenleg csak az „egyes meghatározott juttatásokra” 51,14 százalék az adó).

A témában jártas piaci szereplők szerint nem egy cég gondolkozik azon, hogy emiatt jövőre akár teljesen megszüntesse a cafeteriát. S kvázi kompenzációképpen adómentes betegségbiztosítást adjon a dolgozóinak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik