Gazdaság

Kiválaszthatjuk, melyik nap fizessük a számlánkat

nyugdijas(210x140)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )
nyugdijas(210x140)(1).jpg (nyugdíjas, idős nő, )

Sokaknak okoz gondot a bérük vagy a nyugdíjuk beosztása, akárcsak a számlák fizetése. Aki nem akar elcsúszni a számláival, annak elvileg segítség lehet, ha megválaszthatja, melyik napon emeljék le tőlük a díjakat. Akad szolgáltató, ahol van erre lehetőség.

Gábor és felesége elsején kapják meg a fizetésüket. Leemelik tőlük a hitel törlesztését, egy-két számla összegét, vásárolnak, s egy-kettőre elfogy náluk a pénz nagyobbik része. Tudják, hogy van olyan közüzemi díj, amit a hónap második felében kellene befizetniük, mégis sűrűn belecsúsznak abba a hibába, hogy addigra már nincs rá fedezet a számlájukon. Nem szeretnek késni a fizetéssel, mégis sokszor ez lesz a vége. Úgy érzik, nekik segítség lesz, hogy a jövőben megválaszthatják, mikor fizessék be a villanyszámlájukat.

Most vezették be

Az Elműnél ugyanis a jövőben a csoportos beszedéssel fizetők meghatározhatják, mikor emelje le a bank a villanyszámla összegét a számlájukról. Ez az információ már szerepel az utóbbi időkben kiküldött számláikon. A kényelmi szolgáltatással éppen azoknak szeretnének segíteni, akiknek gondot okoz a fizetés vagy a nyugdíj beosztása.

A lépésre azért szánta el magát a cég, mert fogyasztóvédelmi szervezetektől és a saját piackutatásaiból is az derült ki, hogy a fogyasztók díjaznának egy ilyen lehetőséget. Ami persze nem azt jelenti, hogy minden hónapban máskor fizethetjük a villanyszámlát, hanem azt, hogy kiválasztunk egy napot (időszakot), és onnantól kezdve akkor emelik le a pénzt a számlánkról.

Nagy rohamra nem számítanak

Az Elmű kétmillió fogyasztójából mintegy 35 százalék fizeti a számláit átutalással, döntő többségük (99 százalékuk) csoportos beszedéssel – tudtuk meg Boross Norbert kommunikációs igazgatótól. Az átlagos számlaérték tízezer forint körül van havonta.


Fotó: kummer János

A fizetés időpontját csak azok választhatják meg, akik csoportos beszedésre szerződtek. A sima átutalásnál és a csekkes fizetésnél erre nincs technikailag lehetőség. Ha valaki élni szeretne a lehetőséggel, akkor az Elműnél kell jeleznie, melyik napra kéri a csoportos beszedést. Ezt megteheti személyesen az ügyfélszolgálaton, telefonon vagy e-mailen is. Az Elmű nagy rohamra nem számít, de már volt érdeklődés náluk az új lehetőségre – tette hozzá Bororss Norbert.

A Főtávnál már próbálták, de nem vált be

Több közműszolgáltatót is megkérdeztünk, náluk terveznek-e hasonló „engedményt”. Kiderült, hogy a Főtávnál már évekkel ezelőtt bevezették ezt a lehetőséget. Náluk csak néhány ezer olyan magánszemély volt, aki élt vele, vagyis akik nem a számla fizetési határidejekor, hanem a hónap közepén vagy végén kívántak fizetni. Azt tapasztalták még, hogy a fizetés időpontjának megválasztása nem ösztönözte arra az ügyfeleiket, hogy áttérjenek a csoportos beszedésre. S ráadásul az egyedi nyilvántartás pluszmunkát is jelentett náluk. Így aztán végül megszüntették a lehetőséget.

A Főtávnál egyébként a díjfizetőik nagyobb hányada határidőig befizeti a számláit, s az adott hónap végére a díjak több mint 80 százalékát be tudják szedni.

A számlázási rendszertől is függ

A Tigáznál egyelőre még nem elérhető a fizetés napjának megválasztását lehetővé tevő „szolgáltatás”. De mint Száraz Gábor szóvivő írta megkeresésünkre, vizsgálják, hogyan segíthetnének azoknak, akiknél gond a pénz beosztása. Az is kiderült, hogy számlázási rendszerük ma nem tudná kezelni, ha a fogyasztók kéréséhez kellene időzíteni a fizetési határidőt. Az Elmű is utalt arra, hogy a számlázási rendszertől függ a bevezethetőség – náluk egy informatikai fejlesztéssel nyílt lehetőség rá, hogy a fogyasztók megválaszthassák, melyik időszakban emeltessék le a villany díját a számlájukról.

A Tigáz azt írta, A Főtávhoz hasonlóan náluk is a fogyasztók egy kisebb részét érinti a késedelmes fizetés (ez alatt a 30 és/vagy 60 napon túl lejárt tartozásokat értik). Akinek elmaradása van, az pedig kérhet részletfizetést is – tette hozzá.

Csak kéthavonta küldenek számlát

A Fővárosi Vízműveknél a lakossági díjak nagyobb részét a Díjbeszedő szedi be. Számlát mindkét cég kéthavonta küld, a Díjbeszedőnél 15-ei és 29-ei a fizetési határidő. A Vízműveknél jelenleg a tömeges számlázás/leolvasás miatt nincs lehetőség arra, hogy az ügyfél válassza meg, mikor kíván fizetni.

De azt is megírták, hogy mindkét számlázási rendszerben tapasztalják: a csoportos beszedési megbízások alapján indított díjlehívások nem minden esetben teljesülnek. De arról nincsenek adataik, hogy ez jellemzően melyik fizetési ciklusban fordul elő.

Mindenki másképp csinálja

Az Elműnél tehát a jövőben eldönthetjük, hogy mikor fizessünk csoportos beszedéssel. De a szolgáltatónál egyébként változó, hogy kinek mikor kell fizetnie a számláját, a hónap napjaira arányosan osztották el (terület szerint is) az esedékességeket.

A Főtávnál viszont mindig hó elejére esik a fizetési határidő. A csoportos beszedési felhatalmazást adó ügyfelek folyószámlájáról a számla fizetési határidejének napján, vagy azt megelőző munkanapon emelik le a távhődíj összegét.

A Fővárosi Vízműveknél a folyamatos számlázás alapja a folyamatos leolvasás, amelyet területi elrendeződés alapján szerveztek meg. Az, hogy egy adott fogyasztónak a számlát mikor (melyik hónap melyik hetében) küldik ki, attól függ, hogy adott terület (kerület) melyik részében lakik. Ha a számlázáson módosítanánk, akkor az visszahatna a leolvasás folyamatára, amely így jelentősen megdrágulna. Ugyanezt a gyakorlatot folytatja a lakossági számláik nagyobb részét kiállító Díjbeszedő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik