Gazdaság

Újabb lista cáfolja Matolcsyt

Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)
Matolcsy-Gyorgy(960x640)(1).jpg (Matolcsy György)

A Világbank szerint 53 országban jobb vállalkozni, mint Magyarországon.

A Világbank szerint a legjobb, legkönnyebb továbbra is Szingapúrban vállalkozásba fogni. Magyarország az 54. helyezett a Világbank kedden kiadott legújabb Doing Business című éves felmérésében. Szingapúr hetedik éve listavezető. A vállalkozás- és üzletbarát környezetet vizsgáló felmérésbe bevont 185 ország sorában a második helyezést Hongkong kapta, a harmadik Új-Zéland lett. Az Egyesült Államoké a 4. hely. Az első európai ország a listán az 5. helyen szereplő Dánia. A tízes listából kikerült Izland és Írország, helyükre Grúzai és Ausztrália került be.

Magyarország az 54. a listán az egy évvel korábbi 51. hely után. A legnagyobb javulást Lengyelország érte el, a lista 55. helyére került a tavalyi 62. helyről. A lista sereghajtói a Kongói Köztársaság, a Közép-Afrikai Köztársaság és Csád. A felmérésben azt vizsgálták, hogy a világ országai milyen intézkedéseket tettek egy év alatt egyebek közt az alapítás, az építési engedélyek, a hitelhez jutás, a befektetők védelme, az adóztatás, a szerződések érvényesítése vagy a csődeljárás terén, illetve milyen szabályozás van érvényben azért, hogy a vállalkozások életét megkönnyítsék.

Magyarország versenyképessége szempontjából kedvezőtlen, hogy míg tavaly pozíciónk a többi régiós államéval együtt romlott, most a legtöbbjük velünk ellentétben javított besorolásán, Szlovákia 5 helyet előrelépve a 46., Szlovénia kettőt javítva a 35. helyre jött fel, a balti államok pedig maradtak 20-30. hely közötti régióban.

Néhány hete a Világgazdasági Fórum hasonló ranglistáján, Magyarország a 48. helyről a 60. helyre csúszott vissza a politikai instabilitás, a pénzügyi finanszírozás és az adórendszer miatt. Azon a tabellán Svájc megelőzte Szingapúrt és Finnországot.

Matolcsy György minisztériuma akkor tudatta, hogy a World Economic Forum versenyképességi rangsora azt mutatja, hogy az elmúlt két év pénzügyi konszolidációja nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően sikeres volt. Az akkori tájékoztató megjegyezte: ez egy átmenti időszak. Az eddig végrehajtott reformok eredményei a következő években lesznek igazán érezhetőek, és amikorra a reformok beérnek, a pénzügyi konszolidáció mellett a növekedés is megmutatkozik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik