Üzleti tippek

Ösztönöznék a magyar cégek piacra jutását

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) együttműködési megállapodást kötött.

Abban állapodtak meg, hogy a jövőben szorosan együttműködnek a hazai vállalkozások versenyképességének növelése, magyar cégek új piacokra való betörése és a magyarországi működő tőke befektetési lehetőségeinek bővítése érdekében. A kedden aláírt megállapodás értelmében a HITA és a VOSZ közösen figyelik és értékelik a külgazdasági tendenciákat, a nemzetközi szereplők tevékenységét és összehangolják a külföldi szakmai rendezvényeken való megjelenésüket.

Az együttműködés keretében a HITA folyamatos tájékoztatást nyújt külpiaci üzleti lehetőségekről és kereskedelemfejlesztési pályázatokról. A hazai cégeket személyes tanácsadás formájában segíti beszállítói pozíciók elérése és javítása terén, valamint folyamatosan eljuttatja a magyarországi beszállítókat kereső külföldi vállalatok műszaki specifikációit az érdekelt vállalkozások számára. A magyar vállalatok külföldi befektetéseit elősegítésére pedig információt szolgáltat egyes országok befektetési lehetőségeiről, projektjeiről.

A VOSZ vállalja, hogy tagvállalkozásait megismerteti a HITA tevékenységével, s minden olyan információt továbbít a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnak, amely segíti a Hivatal hatékony, vállalkozói érdekeltségű munkavégzését.

A HITA nemrégiben kötött megállapodást a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) is, a Kárpát-medencei üzleti kapcsolatok élénkítését tűzve ki célul.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) fő feladata egyfelől a hazai kis- és középvállalkozások külgazdasági tevékenységének támogatása, másfelől a külföldi cégek magyarországi befektetéseinek ösztönzése. A Hivatal a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő központi hivatal, önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik