Gazdaság

Milliárdokról csúszhattak le a nokiások a kormány miatt

nokia (nokia, )
nokia (nokia, )

„Ingyen”-milliárdokat szalaszthatott el a kormány, mivel Magyarország nem kért az Európai Bizottság globalizációs alapjából pénzt, amikor a Nokia bejelentette, hogy kivonul – tudta meg a Hír24.

Ma a Nokia volt európai dolgozói közül több ezren lélegezhettek fel. Az Európai Bizottság globalizációs alapjából a Romániában megszűnő mintegy 1904 állás után 3 millió eurót (körülbelül 900 millió forintot) fizet az unió, a Finnországban megszűnő 1000 munkahely után pedig 5,3 millió eurót (körülbelül 1,6 milliárd forintot). A pénzt a két ország a Nokia volt dolgozóinak átképzésére, segítésére, vállalkozóvá válására fordíthatja.


Fotó: MTI / EPA / Stefan Puchner

Magyarország, ahol 2300 dolgozót küldött el a gyártásának nagyobb részét Ázsiába telepítő finn multi – tehát jóval többet, mint bármely támogatott országban – egyetlen fillért sem kapott.

Mi miért nem?

„Az Európai Bizottság az alapján tesz javaslatot a globalizációs alapban lévő pénz felhasználására, hogy mely tagállamok jelzik igényüket, nem maga dönt a kérdésben” – válaszolta lapunk kérdésére Jonathan Todd, a bizottság szociális ügyekért és foglalkoztatásáért felelős biztosának a szóvivője. „Magyarország sosem pályázott pénzt a globalizációs alapból. Ha megtenné, akkor a bizottság természetesen megvizsgálná az igénylést” – tette hozzá. A munkaügyi biztos egyébként történetesen magyar: Andor László.

Hogy Magyarország miért nem igényelt ilyen támogatást, arra várjuk a választ az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amely a kisebb távolság dacára sajnos lassabban tudta csak feldolgozni kérdésünket, mint az Európai Bizottság.

A Nokia romjain

A finn multi idén tavasszal jelentette be, hogy a komáromi Nokia-gyárból 2300 főt küld el Magyarországon. A Nokia sokáig a második legnagyobb termelő cég volt az országban, így kivonulása az ország egészének gazdaságában érezhető volt.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség múlt hónapban azt nyilatkozta, hogy szeptemberre körülbelül 1300 ember már talált munkát, s ezer emberről pedig annyit lehet tudni: vagy eltűntek szem elől (például mert hazamentek Szlovákiába), vagy pedig még állást keresnek.

A Nokia különböző háttérprogramokkal igyekezett a kivonulás miatt munka nélkül maradó emberek átképzésében vagy vállalkozóvá válásában segédkezni, például az Audi is átvett jó pár nokiás munkást. Ám kimondottan a nokiásokra szabott kormányzati program nem volt, pedig ezek szerint még uniós forrást is lehetett volna rá találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik