Gazdaság

Újabb földígéret

Termofold(430x286)(1).jpg (termőföld, )
Termofold(430x286)(1).jpg (termőföld, )

A legfőbb cél az lenne, hogy a helyben lakó gazdák vásárolhassanak földet, s hogy helyzetbe hozzák a fiatal földműveseket is. Viszont két jogszabállyal kizárnák a külföldiek földszerzését.

Az Országgyűléshez benyújtott földtörvény tervezetéről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az agrárértelmiségiek képviselőivel, a törvény megalkotásában részt vevő szakemberekkel hétfőn, Budapesten.

Fazekas Sándor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: áttekintették a földtörvény főbb céljait, ezek közül a legfontosabb, hogy Magyarországon a helyben lakó földműves, a földpiac első számú szereplője, a földből élethivatás-szerűen megélő gazda vásárolhat földet.

Az egyeztetésen az agrárértelmiségiek képviseletében Kurucz Mihály, az ELTE jogtudományi karának egyetemi tanára, valamint Jójárt László és Alvincz József, az agrártárca tanácsadói vettek részt. A miniszter elmondta, hogy az egyeztetésen felvetődött a fiatal gazdák, termelők helyzetbe hozásának kérdése, lehetőségeinek erősítése.

A megbeszélésen foglalkoztak azzal is, hogy az európai uniós joggal harmonizáljon az új földtörvény, mert ez fontos – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A földtulajdon és birtokméret kérdése is téma volt, a korábbi társadalmi vitában elhangzottakat hasznosították. Fő cél az agrárközéposztály, a családi gazdaságok megerősítése – mondta a miniszter. A földbirtokmérettel kapcsolatos újságírói kérdésre közölte: a földtörvény tervezete alapján 1200 hektár a legnagyobb bérelhető terület, és 300 hektár a földtulajdon maximuma.

Kérdésre válaszolva Fazekas Sándor elmondta: a földtörvény egyértelműen a magyar gazdálkodóknak kedvez, a helyben lakó földművesek engedélyezési eljárás eredményeként vásárolhatnak majd területet, és fontos elem lesz a helyi földbizottság véleményező szerepe.

A tájékoztatón az is kiderült, további viták tárgya lehet a földhaszonbérleti díj minimumának és maximumának meghatározása.

A tárca még az idén beterjesztené a mezőgazdasági üzemek szabályozására vonatkozó törvényt is a parlamentnek. A földforgalomra, illetve az üzemek szabályozásra vonatkozó két jogszabály együtt zárhatja ki annak lehetőségét, hogy külföldiek termőföldet vásárolhassanak Magyarországon. Az üzemszabályozási koncepció még a földtörvény vitája alatt megismerhető lesz – mondta a miniszter kérdésre válaszolva.

Mint ismeretes, a haszonbérletek elnyerésével kapcsolatban a közelmúltban számos olyan esetet tárt fel Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, amelyekből az derült ki, hogy jól behatárolható befolyásos érdekcsoportok nyerték el a legtöbb földet. Pedig eredetileg ezzekkel a pályazatokkal is az volt a cél, hogy a helyben lakó családi gazdálkodók és a fiatal gazdák jussanak földhöz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik