Belföld

Nagy adta Nagynak a Margitszigetnél nagyobb földet

A pályáztató rokona kapta a földeket – írja a Blikk. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet szerint ez teljesen rendben van.

A lap szerint a pályázatkiíró Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökhelyettesének unokaöccse két pályázaton is nyert Fejér megyében. Nagy Péter biztosra is vette a sikert, a Blikk helyi forrásai szerint hencegett befolyásos nagybátyjával, előre megmondta, ő nyer.

Az unokaöcs a Margitszigetnél is nagyobb, kiváló minőségű szántóföldekhez jutott, összesen 115 hektáros birtoka lett Kálozon és Sárszentágotán, ahol számos helyi családi gazdálkodó is pályázott. A Blikk megkérdezte a nagybácsit, Nagy Jánost, nem érzi-e szerencsétlen dolognak, hogy unokaöccse nyert a földpályázatokon, és próbálta-e lebeszélni a pályázásról. Az elnökhelyettes hivatala válasz helyett visszakérdezett, hogy van-e ebben valami szabálytalan.

A kérdés után a lap arra várt választ, etikus volt-e a döntés, amire az NFA azt felelte, hogy az eljárás törvényes és szabályos volt. A pályázati kiírás nem tartalmaz összeférhetetlenséget, ezek alapján nyugodtan pályázhatnak a Nemzeti Földalapkezelő vezetőinek hozzátartozói is.

Ugyanakkor Ács Sándorné agrármérnök azt mondta a lapnak: teljességgel elfogadhatatlan az egész pályázati rendszer. Az ellenkezik a jó erkölccsel, a birtokpolitikai irányelvekkel és a kormány által meghirdetett vidékstratégiával. A vidékfejlesztési szakember már több mint hétezer aláírást gyűjtött össze a pályázati eredmények megsemmisítése érdekében.

Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár, fideszes képviselő legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy néhány jól behatárolható befolyásos érdekcsoport nyerte el a legtöbb földet az eredetileg családi gazdálkodóknak kiírt haszonbérleti pályázatokon. A helybéli gazdák csak „átlagjavító propagandaalanyok” lehettek Ángyán szerint, akiknek csak a legrosszabb minőségű földek jutottak.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a minap úgy döntött: nem állhat fel sem a földpályázatokat vizsgáló parlamenti bizottság. A testület az állami földpályázatok kapcsán kialakult “erősen vitatható döntéseket” vizsgálta volna. Felállítását Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és Gőgös Zoltán szocialista képviselő kezdeményezte. A bizottság 2010-től vette volna górcső alá a földbérleti pályázatokat.

A volt vidékfejlesztési államtitkár a Hír24-nek korábban egyebek mellett arról beszélt, hogy jelenleg az uniós földtámogatási pénz megszerzése a legnagyobb üzlet, és a két eltérő politikai kötődésű kör egyaránt kap a tortából. Ugyanakkor az Ángyán József helyére kinevezett Budai Gyula a nemrég azt állította, „Magyarországon nem léteznek földoligarchiák”.

A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt ugyanakkor elismerte, hogy a magyar viszonyok között jelentősnek mondható birtoktestek viszont vannak. Budai az ellenzék által is vitatott földhaszonbérleti szerződésekről azt mondta, hogy a pályázatot úgy hirdették meg, hogy a szóban forgó területekre nagygazdaságok ne pályázhassanak.

A miniszterelnök előzőleg az Országgyűlésben, egy az állami földbérletekkel kapcsolatos azonnali kérdésre azt válaszolta, hogy az MSZP áll a nagybirtok pártján, a kormány a kis- és középbirtokokban látja a magyar mezőgazdaság jövőjét. Gőgös Zoltán (MSZP) válaszában azt mondta, hogy vagy félretájékoztatták a kormányfőt, “vagy nem mond igazat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik