Gazdaság

Tessék spájzolni! Hatalmas drágulás jön

vásárlás (vásárlás)
vásárlás (vásárlás)

A családok jelentős részét felkészületlenül éri a 20-25 százalékos áremelkedés – írja a Pénzcentrum.hu.

A gazdasági portál szerint tudatos tervezéssel, okos fogyasztói magatartással egy-egy áremelkedés elleni csata megnyerhető, de a háború megnyeréséhez teljes szemlélet- és életmódváltás kellene. Ágazati szereplők egybehangzóan azzal számolnak, hogy jelentős emelkedés várható az év hátralevő részében és a jövő év első felében az élelmiszereknél.

A drágulás az alapanyagoktól és az alapvető termékektől indulva az élelmiszer-fogyasztói kosár egészébe begyűrűzhet. Egyes becslések szerint év végére 200 forint lehet a burgonya kilója, az alma bolti ára meghaladhatja a 300 forint/kilogrammot. 20-25 százalékos áremelkedés várható a tejnél, és a magyar fogyasztás szempontjából kiemelt fontosságú sertés- és baromfihús is hasonló mértékben drágulhat.

Ditróy Gergely, a Portfolio.hu elemzője szerint a magyar családokat felkészületlenül éri az áremelkedés, hiszen már most is a jövedelmük közel teljes egészét felélik. “A tudatos, takarékos vásárlás alapvetően inkább hosszabb távon működik, és inkább életformának nevezhető” – mondta a a Pénzcentrum.hu-nak Gulyás Emese, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa. Amivel minden háztartás felkészülhet az élelmiszerdrágulásra, az alapvetően a tartalékolás — nemcsak pénzben, hanem élelmiszerben is.

Érdemes a tartós alapélelmiszerekből, alapanyagokból tartalékolni: a liszt, a cukor, a só, az olaj, a zsiradék, a hüvelyes termék (szárazbab, sárgaborsó) jól tárolható és érdemes befőzni, aszalni. Hosszú távú költségcsökkentést eredményezhet, ha rokonainkkal, barátainkkal vásárlóközösségeket alakítunk ki. Így, együtt megvásárolva például egy egész sertést jóval olcsóbb áron juthatunk hozzá a húshoz, de akár egy zöldségtermelővel is megállapodhatunk arról, hogy szállít nekünk élelmiszert – javasolta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik