Gazdaság

Ketyeg az élelmiszerár-bomba

vasarlas(960x640)(1).jpg (vásárlás)
vasarlas(960x640)(1).jpg (vásárlás)

Tavasszal élelmiszerár-robbanásra lehet számítani, de egyes termékeknél már idén jelentős drágulás várható - írja a Magyar Hírlap.

A jelenlegi alapanyagárak mellett a kenyér és a pékáruk esetében 25-30 százalékos áremelésre van szükség a Pékszövetség szerint. Egyes magánvállalkozások szeptember 1-jével már emeltek a termékek árán, mások október elején szeretnék az önköltség növekedését érvényesíteni az árakban.

Mint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnál elmondták, nem kell nagyobb mértékű drágulásra számítani, néhány százalékos áremelkedést azonban minden bizonnyal tapasztalhatunk majd a boltokban. Kivételt képez ez alól a burgonya, amelynek az ára karácsony előtt elérheti vagy meghaladhatja a 200 forintot is, tavasszal pedig még ennél is magasabb árakra kell számítani.

Az állati eredetű termékek esetében is magasabb árszintre kell felkészülni. A következő fél évben a Tej Termék Tanács becslései szerint 15-20 százalékkal emelkednek majd az árak, a feldolgozott termékek esetében – tej és sajtok – ennél alacsonyabb szintű, 10-15 százalékos árváltozás várható. A következő időszakban a húsáruk is tovább drágulnak majd. A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a húsiparban legalább harmincszázalékos áremelésre lenne szükség. Ezt azonban a fogyasztókkal nem lehet megfizettetni.

A Pékszövetség szerint a kenyér és pékáruknál pedig a jelenlegi alapanyagárak mellett 25-30 százalékos áremelésre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik