Gazdaság

Maffia csapolja meg a költségvetés bevételeit

zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )
zöldségek (zöldség, vegetáriánus, )

Az élelmiszerek kereskedelménél négy adóforintból egy nem folyik be a büdzsébe.

Az ágazatban 130 milliárd forint adót csalnak el évente a zöldség-, a gyümölcs-, a hús- és a baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és a malomipari cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott illegális körök – írta a Magyar Nemzet.

A világszerte elismert, könyvvizsgálattal valamint üzleti kockázatkezeléssel foglalkozó vállalat, az Ernst and Young adótanácsadó szakembere elmondta: a körhintacsalásnak nevezett módszer egyik változata az, amikor a társaságok EU-exportra veszik meg a terméket áfafizetés nélkül, aztán több cégen keresztül azt Magyarországon értékesítik.

A másik metódus pedig az, amikor az unión kívülről hoznak be élelmiszert, ennek egy részét legálisan dobják piacra, a többit papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el. Az Ernst and Young becslése szerint az áfacsalás költsége viszonylag magas, így egy 10 százalékos áfakulcsnál már nem érné meg a visszaélés.

Amennyiben nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől – áll a tanulmányban, amelyet az alapvető élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet megbízásából készítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik