Gazdaság

A feketegazdaság pénzére hajt az IMF

Varga Mihály (varga mihály, imf)
Varga Mihály (varga mihály, imf)

Adnak hitelt, de cserébe kifehéríttetnék a magyar gazdaságot. A magyar kormány lát lehetőséget a dologban.

Az Európai Bizottságtól a hivatalos válaszlevelet még nem kapta meg a magyar kormány – mondta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az Kossuth rádió 180 perc című műsorában.

Varga Mihály a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) már megkapott válaszról elmondta: a magyar kormány szeptemberi leveléből elsősorban a makrogazdasági pálya, az ehhez tartozó államháztartási, költségvetési intézkedések voltak fontosak a valutaalap számára.

Kifejtette: a jövő évi gazdasági növekedés megítélésében közeledni tudtak az álláspontok, hiszen az 1,6 százalékos GDP-növekedést jelző magyar prognózis még az év elején készült, azóta sok minden történt a világban. Egyes területeken a gazdaságpolitikai döntések könnyítettek a helyzeten, míg más területen az európai válság továbbra is kedvezőtlenül hat. Ezek arra sarkallják a magyar kormányt is, hogy a növekedési kilátásokat átértékelje – jelentette ki a hiteltárgyalások irányításáért felelős miniszter.

Varga Mihály elmondta: a kormány lát lehetőséget a fogyasztást terhelő adóknál – elsősorban az általános forgalmi adónál – az adóbevételek hatékonyabb beszedésére. A vita eddig arról folyt, hogy mekkora összeget lehet még a feketének, szürkének nevezett gazdaságból behajtani.

Varga, aki korábban arról beszélt, hogy már az is eredmény lesz, ha nem lesz megállapodás, most azt  mondta, reméli, hogy még ősszel megszülethet az egyezség.

Iryna ismertetésében ugyanez

Az IMF nevében Iryna Ivaschenko, a valutaalap magyarországi képviselője beszélt a Bloomberg hírügynökségnek arról, hogy nem kérnek további megszorító intézkedéseket Magyarországtól, ám kiegyensúlyozottabb rendelkezéseket látnának szívesen.

Azt azonban hozzátette, a szervezet szerint a kiigazítást kiegyensúlyozottabb, a gazdasági növekedést támogató lépésekkel is meg lehet oldani.

Ivaschenko a Bloombergnek azt is elmondta, hogy Magyarország készenléti hitelkeretet kaphat az IMF-től, de ezt elővigyázatossági hitelkeretként is kezelheti.

Az IMF képviselője szerdán este pedig azt mondta, továbbra sincs időpont a Magyarországgal folytatott egyeztetések folytatására, de az IMF éves összejövetelén Tokióban lesz egy rövid találkozó a valutaalap vezetése és a magyar delegáció között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik