Belföld

Már a kormány is tudja, hogy veszélyben a jövő évi büdzsé

Az MSZP szerint csupán annyi derült ki az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter hétfői beszámolójából, hogy már Orbánék sem hisznek a 2013-ra remélt 1,6 százalékos gazdasági növekedésben.

Szekeres Imre szocialista honatya szerint semmilyen konkrétum nem derült ki a nemzetközi szervezetekkel esedékes megbeszélésekről Varga Mihály tárca nélküli miniszter hétfői beszámolójából. Az viszont nyilvánvalóvá vált a parlament gazdasági bizottságában, hogy „egy tapodtat sem” haladtak a tárgyalások.

Továbbá az is egyértelmű, hogy már a kabinet sem gondolja, hogy a 2013-as költségvetést a jelenlegi prognózisokkal fogadhatnák el. Szekeres hozzátette: az Orbán-kormány képtelen egy konkrét cselekvési tervet összeállítani, amely meggyőzné az EU és az IMF képviselőit arról, hogy a magyar gazdaság növekedésnek indul, így az ország képes lesz a felvett hitel visszafizetésére.

A szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője megszorításként értékelte a közszférában tervezett elbocsátásokat, emellett a családtámogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatását sürgette, mondván, hogy az a jómódúakat segíti.

A magyar főtárgyaló az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén egyebek mellett azt mondta: a kormány a gazdaság fehérítését, a hatékonyabb adóbeszedést, a célzottabb szociális támogatási rendszert, a hatékonyabb áfa-szabályozást javasolta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), illetve az Európai Uniónak küldött levelében.

Varga Mihály ugyanakkor nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a jövő évi költségvetést. Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik