Gazdaság

Nincs tündérmese: még drágább lesz a tojás

tojas(960x640)(1).jpg (tojás)
tojas(960x640)(1).jpg (tojás)

Szigorodnak a szabályok. A termelők szerint elkerülhetetlen a további áremelés.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a takarmányárak alakulása, illetve az árualapot nyújtó “versenytárs országok” tojóállomány-alakulása hogyan befolyásolja jövőre a tojástermelők kedvét, illetve a tojásárakat. A termelők szerint azonban a szigorodó szabályok miatt elkerülhetetlen a drágulás – írja a Napi Gazdaság.

Az első félévben 21 forint volt egy tojás önköltsége, míg a termelői ár júliusban 18,79 forint, ami ugyan 20 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, mégsem fedezi a költségeket. A tojás csomagolóhelyi átlagára 28 százalékkal nőtt 2011 júliusához képest, elérve a 25,12 forintot darabonként, míg a fogyasztói ára meghaladta a 48 forintot.

KÍváncsi a 60 forintos tojás titkára? Márciusban megmutattuk:

A lap emlékeztet, az uniós előírásnak megfelelően 2012. július végén már nem volt hagyományos ketreces tartású tojótyúk az országban, az állatjóléti célú technológiaváltás azonban nem állt le. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 385 telepen már végrehajtották az átállást, további 14 esetében pedig még zajlott az átalakítás. Többségüknél év végére befejeződhet a ketreccsere és megkezdődhet a telepítés is, legkésőbb jövő márciusra azonban valamennyi beruházás befejeződik. A tojásszövetség szerint ágazati szinten nagyjából 20-25 milliárd forint beruházást jelentett a technológiaváltás, csak januárban 182 telep kezdte meg a hagyományos technológia megszüntetését, a múlt év végén pedig 102 olyan telepet záratott be a Nébih, ahol nem tudták teljesíteni az előírásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik