Gazdaság

Tömegmészárlás a magas adó miatt

kacsatojás (kiskacsa)
kacsatojás (kiskacsa)

Hetente 20-25 ezer tojást égetnek el az egyik legnagyobb kacsakeltető telepen, mert veszteséges lenne felnevelni a szárnyasokat.

A Vágóállat és Hús -, valamint a Baromfi Termék Tanács arra kéri a kormányt, mérsékeljék a baromfitermékek áfáját – írja a Híradó.hu. Már most túl drága a takarmány, az alacsony kukoricatermés miatt pedig ősszel még drágább lehet. A baromfitartók szerint állami segítség nélkül nem tudnak talpon maradni, ezért a kormányzattól kérnek segítséget.

Az ország egyik legnagyobb kacsakeltető telepén hetente 20-25 ezer tojást égetnek el, mert veszteséges lenne felnevelni a szárnyasokat. A madárinfluenza óta nem volt erre példa. Harmath Attila, a telep tulajdonosa a MTV Híradójának ezt mondta: “Jelen pillanatban nem látjuk annak a lehetőségét, hogy az 55 forintról – amennyiért tavaly vásároltuk a kukoricát – 70 forintra emelkedett kukoricaárak mellett milyen módon fogjuk tudni felnevelni az állatokat. Most kacsánként 100 forintos veszteséggel lehet számolni.”

A kacsa kilóját 285 forintért veszik át a vágóhidak, hat éve is ennyit fizettek érte. A baromfitartók szerint a megnövekedett költségek miatt nekik is árat kellene emelni, de emiatt a hús akár 30- 40 százalékkal drágulna.

Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács szaktanácsadója azt mondta: ha komoly áremelkedés történik a baromfitermékek fogyasztói árában, akkor nagyon nagy visszaesés várható a belső fogyasztásban. Mint hozzátette, éppen ezért a tanács kérte, hogy mérsékeljék ezeknek a termékeknek az áfáját. A Vágóállat és Hús, valamint a Baromfi Termék Tanács hétfőn közös közleményben kérte ezt a kormányzattól.

Az intézkedésekről szerdán tárgyal a kormány.

A sertéstartók is bajban vannak

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Sertéstartók Szövetsége a sertéshúsok áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentené. Sákán Antal, a szervezet elnöke nyílt levélben emlékeztette Matolcsy Györgyöt, hogy a jelenlegi magas áfa vonzza a feketekereskedelmet, rombolja a legális piacot, tönkreteszi a hazai termelőket. A szövetség ezért azt javasolja, hogy a feldolgozott termékeknél maradjon a 27 százalékos áfa, a bőrös és tőkesertés, „valamint annak frissen darabolt húsrészei kerüljenek” át az 5 százalékos körbe.

A sertésszövetség úgy kompenzálná a bevétel kiesését, hogy a tej áfáját a jelenlegi 18-ról 5 százalékra csökkentené, míg a feldolgozott termékekét 27 százalékra emelné. Sákán Antal egy sor olyan adatot is közölt, amely szerinte azt igazolja, hogy az áfa módosítása nélkül a feketepiac teljesen átveszi az irányítást, tönkreteszi a magyar sertéstartókat, a húsipart, és munkahelyek szűnnek meg.

A Magyar Sertéstartók Szövetsége úgy véli: javaslatával nemcsak fehér munkahelyek létrehozásával lehet számolni, hanem azzal is, hogy valamelyest nőhet is a hazai fogyasztás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik